Ezeknek a sorozatoknak utálták a végét a nézők

Egy tévésorozatot befejezni sosem könnyű, hisz a nézők joggal várnak méltó lezárást, miután évekig követték a történetet: általában az addigi műsorfolyamnak valamiféle esszenciáját akarják látni, közben a szálak elvarrására, egyfajta végső magyarázatra is számítanak az utolsó epizódban. Ezt persze nem mindig sikerül összehozniuk az alkotóknak, láttunk már nem egy sorozatfinálét, amely kifejezetten rosszul sikerült, a közönség is gyűlölte – most az Origó cikke ezekből elevenít fel párat egy friss közvélemény-kutatás alapján.

Forrás: origo.hu2021. 05. 13. 20:45
null
Így jártam anyátokkal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trónok harca – 24 százalék

A Looper nevű szórakoztató honlap több száz amerikait kérdezett meg, hogy melyik sorozatfinálékban csalódtak a leginkább, és a közvélemény-kutatás alapján a Trónok harca utolsó része végzett az élen: a válaszadók 24 százaléka ezt említette először.

A szériáért különösen kár, hisz az évek során igazi popkulturális jelenséggé nőtte ki magát, fantasysorozat körül még nem volt hasonló felhajtás – az utolsó évad azonban sebtében összecsapottnak tűnt, miután a forgatókönyvhöz a remek író, George R. R. Martin könyvei már nem nyújtottak támaszt. Ha további részletekre kíváncsi, a kiábrándító finálét hosszan elemeztük itt.

Kit Harrington
Fotó: Flickr

Lost – 21 százalék

Annak idején bővebben írtunk a Lost befejezéséről is, röviden az volt vele a gond, hogy patetikus és zavaros lett, a korábban felvetett rengeteg rejtélynek a felére nem válaszoltak vele a készítők. A Lost szintén tévétörténeti mérföldkő volt annak idején, az írók nem egy újítást hoztak a sorozatgyártásba – az idősíkok közötti ugrálás, a megannyi csavar azonban próbára is tette a közönséget, a széria már útközben sok nézőt veszített.

Így jártam anyátokkal – 19 százalék

Önmagában a lezárással nem lett volna komolyabb baj, mármint dramaturgiailag rendben volt, egy döntő csavart is vittek bele – ami viszont érzelmileg nagyon megviselte a nézőket. (Hogy pontosan mi történt, azt a rajongók úgyis tudják, a többiek itt találnak hosszabb leírást a hétéves epizódról.) Később kiderült, hogy a finálé eredetileg még szívszorítóbb lett volna – de több jelenetet kivágtak –, készült azonban egy boldogabb, alternatív befejezés is.

Így jártam anyátokkal Fotó: Flickr

Dexter – 15 százalék

Szintén inkább érzelmileg borította ki a nézőket a Dexter lezárása, valószínűleg kevesen gondolták, hogy pont azok a főszereplők fognak meghalni, akiknek végig drukkoltak – még ha vérfürdőre, halálesetre lehetetett is számítani, hisz nem egy könnyed vígjátéksorozatról volt szó. Igaz, a rajongók itt még bizakodhatnak egy másféle lezárásban, hisz a 2013-ban véget ért Dexter hamarosan visszatér, ráadásul az eredeti címszereplővel, Michael C. Hall-lal.

Dexter
Fotó: Flickr

Több finálét nem szerettek a nézők

A Looper közvélemény-kutatásán a megkérdezettek 10-10 százaléka olyan sorozatokat is megemlített az első helyen, mint a Gossip Girl – A pletykafészek, a Seinfeld, a True Blood – Inni és élni hagyni és a Csajok, vagyis ezek fináléját sem szerették annyira a rajongók.

Bár a felmérés nem említi, annak idején sok rajongó kiborulhatott a Maffiózók végétől is, amikor egy feszült helyzetben egyszer csak elsötétült a kamera, a tévé előtt ülők pedig soha nem tudták meg, mi lett a Soprano család sorsa.

Hozzá kell tenni, hogy a fenti sorozatok legalább az alkotók szándéka szerint értek véget, mindannyian megkapták a lehetőséget, hogy lezárják a több évadon át kanyargó történetet. Más a helyzet, ha a nézők a producerek hirtelen döntése, a széria idő előtti befejezése miatt nem kapnak válaszokat, erre a legidegesítőbb példákat itt gyűjtöttük össze pár éve.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Flickr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.