Terry Gilliam, az abszurd humor pápája betöltötte a 80-at

Ma (november 22-én) ünnepli nyolcvanadik születésnapját Terry Gilliam, az egyéni látásmódú amerikai-brit filmrendező, forgatókönyvíró, aki a Monty Python csoport tagjaként lett ismert. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga.

Forrás: MTI2020. 11. 22. 11:47
Gilliam, Terry
Terry Gilliam Az ember, aki megölte Don Quijotét (The Man who Killed Don Quixote) címû filmje bemutatója elõtti fotózáson a 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2018. május 19-én. Az alkotás 17 évig készült Fotó: Ian Langsdon Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terry Gilliam egy minnesotai utazó ügynök fiaként született, de kamaszkorát már Kaliforniában töltötte. Középiskolásként lett a szatirikus humormagazin, a Mad olvasója és rajongója, a lap alapjaiban befolyásolta világlátását. Politikatudományi diplomájának megszerzése után, 1962-től a Mad szerkesztője, a Harvey Kurtzman által alapított, szatirikus Help! rajzolójaként dolgozott. A lap megszűnése után Angliába költözött, a brit állampolgárságot 1968-ban kapta meg, és 2006-ban lemondott az amerikai állampolgárságról. Több lapnak dolgozott, ám egy idő után állás nélkül maradt. Tanácstalanul hívta fel a komikus John Cleese-t, akit még Amerikából ismert, az ő révén került be egy televíziós sorozat stábjába, amelynek szereplője volt Eric Idle, Terry Jones és Michael Palin. Ők öten, Graham Chapmannel kiegészülve alkották később a Monty Python csoportot, a legenda szerint először 1969. május 11-én a hampsteadi Kashmir tandoori étteremben ültek össze, a többi pedig már történelem.

Michael Palin, Eric Idle, Terry Jones, Terry Gilliam és John Cleese, a Monty Python tagjai egy londoni szállodában rendezett fotózáson 2013. november 21-én, mikor a csapat közel négy évtized után újra összeállt
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A Monty Python Repülő Cirkuszának első epizódja 1969. október 5-én került adásba a BBC-n, a sorozatból az Egyesült Királyságban 1969 és 1974 között további 44 epizódot vetítettek, a műsor címe az utolsó szériában rövidült Monty Pythonra. A jeleneteket Gilliam szürreális animációi kapcsolták össze, feszegetve a stílus és tartalom akkoriban általánosan elfogadott határait.

A Monthy Python a szatírára és komédiára gyakorolt hatását a Beatles zenei forradalmához szokták hasonlítani.

Gilliam a rendezői szereppel a csoport tagjaként ismerkedett meg, 1975-ben a Gyalog galopp forgatásán segédkezett Terry Jonesnak a kamera másik oldalán. Első önálló rendezése, a Jabberwocky 1977-ben készült el Lewis Carroll magyarul a Gruffacsór vagy Szajkóhukky címet viselő verse alapján, ebben már kialakította önálló képi világát, a fantázia és a valóság mesteri elegyítését. Két évvel később, 1979-ben készült el a Brian élete, amelyet nem csak a Monty Python csúcsteljesítményének, hanem minden idők egyik legjobb komédiájának tartanak. A történet egy Brian Cohen nevű zsidó férfiról szól, aki pont akkor és ott született, ahol Jézus Krisztus, ezért összekeverik a Megváltóval. A kényes téma miatt az alkotókat blaszfémiával vádolták, a forgatókönyv elolvasása után az EMI filmrészlege kihátrált a projektből. Segítségükre sietett azonban George Harrison, a Beatles korábbi tagja, aki nemcsak a pénzt bocsátotta rendelkezésükre, de kedvükért alapított egy filmstúdiót is. Az 1983-ban bemutatott Az élet értelme volt a Monty Python utolsó, és egyben legsötétebb hangulatú munkája, amelyben mind a hatan részt vettek, az alkotás a cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíját kapta.

The Wolly Family című rövidfilmjével kiérdemelt elismerésével az Európai Filmdíjak 24. kiosztóján Berlinben 2011. december 3-án
Fotó: MTI/EPA/Axel Schmidt

Gilliam 1981-ben készítette az Időbanditák című filmjét, „képzelet trilógiájának” első részét. Ebben egy gyermek, az 1985-ben forgatott Brazilban egy harmincas éveiben járó felnőtt, az 1988-as Münchausen báró kalandjaiban pedig egy idősebb ember szemével látjuk az eseményeket, vagyis „kellemetlenül elrendezett társadalmunk őrületét”. A Brazil forgatókönyvéért Charles McKeown és Tom Stoppard társaságában Oscar-díjra jelölték.

Gilliam 1991-ben a Halászkirály legendájával az Arthur-mondakörhöz tért vissza, a Jeff Bridges és Robin Williams főszereplésével készült drámában nyújtott alakításáért Mercedes Ruehl megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Az 1995-ös 12 majom az izgalmas akció-thrillert ötvözte az apokaliptikus vízióval Bruce Willis, Madeleine Stowe és Brad Pitt szereplésével. 1998-ban a gonzó-újságíró, Hunter S. Thompson Félelem és rettegés Las Vegasban című írásából forgatott filmet Johnny Depp-pel és Benicio del Toróval. Következő filmjéhez, a Don Quijote gyilkosához is Deppet szerződtette, ám működésbe lépett a hírhedt „Gilliam-átok”. A projekten akkor már közel egy évtizede dolgozott, de a legkülönbözőbb akadályok állták útját: váratlan viharok a forgatás idején, előre nem látott helyszínproblémák, pénzügyi nehézségek, így 2002-ben csak a produkció balsorsát megörökítő La Mancha elveszett lovagja című dokumentumfilmet mutathatták be. A búsképű lovagról szóló film munkálatai csak 2008-ban kezdődtek újra, a bemutatóra pedig 2018-ban került sor, roppant vegyes kritikai visszhanggal.

Gilliam 2005-ben Heath Ledger és Matt Damon főszereplésével elevenítette meg a vásznon a Grimm-fivérek kalandjait, a bemutató alkalmával látogatott először Magyarországra.

Ugyanebben az évben elnyerte az Európai Kritikusok Fipresci-díját neo-noir fantasy-horrorja, a Tideland. 2009-ben a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma főszerepével Heath Ledgert kereste meg, ám a fiatal színész a forgatás felénél meghalt, a filmet az mentette meg, hogy Ledger három barátja: Johnny Depp, Colin Farrell és Jude Law eljátszották karakterének alternatív változatait. A 2013-ban készült egzisztenciális szorongással teli sci-fi, a Zéró-elmélet visszahúzódó számítógépes zsenijét Christoph Waltz személyesítette meg. A sokoldalú Gilliam 2011-ben mutatkozott be operarendezőként és féltucatnyi projekt tervén dolgozik még ma is.

A 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2018. május 19-én
Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

A Monty Python-csoport újraegyesülésének álmát Graham Chapman 1989-ben bekövetkezett halála szertefoszlatta, de 2014 júliusában a még élő Python-tagok ismét összeálltak, búcsúelőadásukat világszerte levetítették. Idén Terry Jones távozott örökre, halálhírére Cleese a Twitteren akasztófahumorral a következő üzenetet tette közzé: „Kettőnek annyi, hátra van négy.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.