Több, mint ötven éve a popszakmában – 75 éves Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Forrás: MTI2020. 12. 01. 10:55
null
Bette Midler Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bette Davis Midler Honoluluban született, ahol apja a haditengerészeti bázison mázolóként dolgozott, keresztneveit az egykori filmsztár tiszteletére kapta. Szülei egyáltalán nem örültek annak, hogy nyughatatlan lányuk a szórakoztatóiparban akart szerencsét próbálni, és három szemeszter után otthagyta a Hawaii Egyetem dráma szakát. New Yorkba költözött, ahol megkapta a Hegedűs a háztetőn című musicalben Tevje legidősebb lányának szerepét.

A darab szerint magasnak és vékonynak kellett volna lennie, de ő – saját szavai szerint – alacsony volt és kövér, mégis elvarázsolta a közönséget. Öröme mégsem volt felhőtlen: nővére az előadásra tartva szenvedett halálos autóbalesetet, a tragédia évekig kísértette Midlert.

1970 nyarán egy homoszexuálisok számára fenntartott, előkelő New York-i fürdőben kezdett énekelni, a zongorán Barry Manilow kísérte, aki később maga is fényes pályát futott be. Amikor 1998-ban ezeknek az éveknek a dalterméséből elkészítette a Bathhouse Betty című albumát, azt nyilatkozta:

„Az AIDS-válság ellenére még mindig büszke vagyok életemnek erre a szakaszára. Úgy érzem, a melegek jogaiért való mozgalom élvonalában voltam, és megtettem mindent, amivel segíthettem. Szóval büszkén viselem a Fürdőházas Betty nevet.”

Az énekesnő 1971-ben szerepelt a The Who együttes Tommy című rockoperájának első színpadi előadásában. A következő évben megjelent bemutatkozó albuma, a The Divine Miss M platinalemez lett és Grammy-díjat nyert a legjobb új női előadó kategóriában. Ezután sorra jelentek meg sikeres albumai, és megkezdődött filmes karrierje is. 1979-ben kapta meg A rózsa című film főszerepét, amelyben egy nem titkoltan Janis Joplinról mintázott, kábítószerfüggő rocksztárt alakított.

Jutalma Oscar-jelölés, a legjobb popénekesnőnek járó Grammy-díj és két Golden Globe-díj lett, a legjobb színésznő és az év felfedezettje kategóriákban.

Harmadik Grammy-díját 1989-ben nyerte a Wind Beneath My Wings című daláért, amely az év felvétele lett. 1985-ben ott volt a legnagyobb amerikai sztárok által énekelt We Are the World című dal felvételén, a bevételt az afrikai éhezés enyhítésére ajánlották fel.

Ugyancsak 1985-ben írt alá szerződést a Disney Stúdióval, és egy sor sikerfilmben kapott szerepet.

Komikaként remekelt a Koldusbottal Beverly Hillsben című filmben, ezt követte a Borzasztó emberek, a Szemérmetlen szerencse. A Kopaszoknak szeretettel című 1991-es vígjátékért újra Golden Globe-díjat nyert, és a másodszor jelölték az Oscar-díjra.

Bette Midler
Fotó: FLICKR

Emlékezetes alakítást nyújtott 1996-ban az Elvált nők klubjában, majd 2000-ben a Dögölj meg, drága Mona! című krimiben Danny DeVito mellett nevettetett a rémséges Mona szerepében, akinek halálát egy egész város kívánta. A legjobb televíziós produkcióknak járó Emmy-díjból hármat őriz vitrinjében, ezeket showműsorainak felvételéért kapta, 1974-ben a színházi Oscarnak nevezett különleges Tony-díjat is neki ítélték. Az igazsághoz tartozik, hogy nem csak kedvező kritikákat kapott, két alkalommal jelölték a legrosszabb filmszínésznőnek járó Arany Málna-díjra is.

Az új évezredben műsora folyamatosan telt házakkal ment Las Vegasban, és folytatódott filmes karrierje is. Bette szerepelt A stepfordi feleségek című 2004-es fekete komédiában, 2007-ben a rendezőként bemutatkozó Helen Hunt őt kérte fel a Then She Found Me című dráma főszerepére. 2012-ben a Szülői felügyelet nélkül című filmben Billy Crystallal nyugalomra vágyó nagyszülők bőrébe bújtak, akik képtelenek fegyelmezni 21. századi módszerek szerint nevelt unokáikat.

Tavaly az Addams Family – A galád család című animációs filmhez kölcsönözte hangját és szerepelt a Netflix A politikus című sorozatában, amelynek hőse egy középiskolás diák, akinek feltett szándéka, hogy egy nap ő legyen az Egyesült Államok elnöke.

Jelenleg három filmen is dolgozik, köztük a Family Jewels című komédiában Goldie Hawn és Diane Keaton lesznek a partnerei, akikkel 24 éve az Elvált nők klubjában játszott együtt.

Eddigi utolsó stúdiólemeze, a 2014-es It's the Girls! az elmúlt évtizedek nagy lánycsapatai előtt tiszteleg, számaik feldolgozásával. Midler 2017-ben megkapta a legjobb musicalszínésznőnek járó Tony-díjat a Hello, Dolly! felújításában nyújtott alakításáért, a gálán meghatottan dicsérte a „régi vágású” előadást.

A színpadot vallja második otthonának. Férje, akivel harminchat éve él boldogan, brókerkarrierjét adta fel, hogy felesége pályáját támogassa, és felnevelje lányukat, aki maga is színésznő lett. Bette szívesen jótékonykodik, szívéhez legközelebb az 1995-ben alapított The New York Restoration Project áll, amelynek célja a New York-i közösségi kertek és más zöldterületek védelme és megőrzése.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.