Újév napján online szobakoncertet ad a Budapest Klezmer Band

Lendületes, humorral átszőtt zenei produkciókkal várja az érdeklődőket a Budapest Klezmer Band, amely online szobakoncertet ad január 1-jén.

Forrás: MTI2020. 12. 19. 14:17
null
A magyar zeneművészet kategóriában Prima Primissima díjra jelölt Budapest Klezmer Band tagjai budapesti próbatermük előtt 2015. november 28-án. Balról, elöl Máthé László nagybőgős és Barbinek Gábor harsonás, mögöttük: Kohán István klarinétos, Nagy Anna harmonikás, Jávori Ferenc "Fegya" az együttes alapítója és vezetője, Gazda Bence hegedűs, énekes, Végh Balázs dobos, ütőhangszeres. MTI Fotó: Czimbal Gyula Fotó: Czimbal Gyula
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újévi koncertre az érdeklődők a jegy.hu-n vásárolhatnak koncert-és támogatójegyeket – közölték a szervezők az MTI-vel.

A Budapest Klezmer Band zenei átiratokat játszik, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál.

Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

A zenekar Európában és Amerikában is ismert. Felléptek a Madách Színház Hegedűs a háztetőn című musicaljében, a Győri Balettel közös Purim, avagy a sorsvetés című produkcióban, amelyben élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét. Ezzel a produkcióval Hollandiában, New York-ban, New Jersey-ben, Szlovákiában, Németországban, Finnországban, Dániában, Svédországban és Olaszországban turnézott a két együttes. Menyasszonytánc című klezmer-musicaljük az Operettszínházban 6 éve folyamatosan teltházzal megy.

A magyar zeneművészet kategóriában Prima Primissima díjra jelölt Budapest Klezmer Band tagjai budapesti próbatermük előtt 2015. november 28-án. Balról, elöl Máthé László nagybőgős és Barbinek Gábor harsonás, mögöttük: Kohán István klarinétos, Nagy Anna harmonikás, Jávori Ferenc „Fegya” az együttes alapítója és vezetője, Gazda Bence hegedűs, énekes, Végh Balázs dobos, ütőhangszeres.
MTI Fotó: Czimbal Gyula

A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözését is. A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, hogy olyan művet komponáljon, amelyben a két együttes együtt játszhat. Ez a Klezmer Szvit, amelyet 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában, és azóta minden évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is előadják mindig újabb tételekkel kibővítve. A tíz tételre bővült műből CD-felvétel készült. A Klezmer Táncszvit a Győri Balettel és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen valósult meg. Rost Andreával Pannon dalok címmel készítettek lemezt.

Kisanyám – Vajdaságból a győri színpadig

Moholi, büszke délvidéki. Népdalt, rockot, operettet, bluest, világzenét, musicalt, folk-rockot énekel – néha lovon is. Egyetemista volt még, amikor a Kormorán zenekar énekesnője lett. Azóta koncertezik, lemezeket ­készít, előadásokon lép fel. Idén a negyedik évadot kezdte a Győri Nemzeti Színházban. Fehér Nórával a színházi próba után beszélgettünk.

– Milyen szerepre készül?

– Jávori Ferenc Fegya Menyasszonytánc című klezmermusicaljében Janka szerepét játszom, de a járványhelyzet miatt nem tudjuk, hogy mikor lesz a bemutató.

– Ezenkívül hol látható még színpadon?

– Tíz éve vagyok a Kormorán énekesnője, év közben az együttessel lépek fel legtöbbet. Sajnos a vírus miatt idén közel ötven koncertünk elmaradt. A másik zenekarom a Madrass, baráti társaság, velük inkább stúdióban dolgozunk, keveset koncertezünk. Két éve a komáromi Magyar Lovas Színházzal is felléptem, remélem, hogy vissza tudok térni hozzájuk, mert nagyon szerettem, de már nem fért bele az időmbe. Egyszerre csak egy lovat lehet megülni…

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.