idezojelek

El a kezekkel Gyurcsánytól!

A ma tizenöt esztendeje kiszivárgott őszödi beszéd fejezetcímmé ásta le magát a kor politikai dögkútjába, beleégett a magyar aljanyelvezetbe.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Tizenöt éve merengünk, mit keres még mindig a magyar politikában Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök, akinek szeptember 17-én kipattant őszödi beszéde óta ő a politikai trágárság mértékegysége. A pártvezér még mindig abban a hitben él, hogy a 2006. május 26-án előadott epeömlése a magyar politikai retorika csimborasszója, Kossuth ceglédi beszédét éppúgy veri, mint gróf Apponyi Albert három nyelven előadott trianoni jajkiáltását. A kétségbeejtő ember az évek során saját attrakció­jának foglyává vált. Ha rajta múlna, monológja alighanem érettségi tétel lenne, ma is igazságbeszédnek nevezi. Szó se róla, tényleg voltak benne támadhatatlan igazságok. Például: „Ennyi tehetségünk van, gyerekek.” Vagy ez: „Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.”

A ma tizenöt esztendeje kiszivárgott őszödi beszéd fejezetcímmé ásta le magát a kor politikai dögkútjába, beleégett a magyar aljanyelvezetbe. (A nagyvilág alighanem általa ismerte meg a csöppnyi és vétlen Balatonőszöd nevét.) Szó se róla, a trágáriáda a maga mosdatlansága ellenére – esetleg éppen azért! – tényleg korszakos. Láriferi hívei is szellemi talppontként emlegetik, előadóját pedig a jelen Cicerójának tartják. Szegényeket az sem zavarja, hogy vezérük beszéde nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a nemzeti oldal azóta rendre elsöprő győzelmet arat a választásokon. Egy kormánypárti kommentelő is ír erről: „Nagy szükségünk van az eszelős emberre. Háromszor is kétharmadot hozott, jár nekünk. Ő a Fidesz lottó ötöse. 2022-ben választások lesznek, nagyon kell a segítsége. El a kezekkel Gyurcsánytól!”

(Borítókép: MTI/Mohai Balázs)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.