idezojelek

El a kezekkel Gyurcsánytól!

A ma tizenöt esztendeje kiszivárgott őszödi beszéd fejezetcímmé ásta le magát a kor politikai dögkútjába, beleégett a magyar aljanyelvezetbe.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Tizenöt éve merengünk, mit keres még mindig a magyar politikában Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök, akinek szeptember 17-én kipattant őszödi beszéde óta ő a politikai trágárság mértékegysége. A pártvezér még mindig abban a hitben él, hogy a 2006. május 26-án előadott epeömlése a magyar politikai retorika csimborasszója, Kossuth ceglédi beszédét éppúgy veri, mint gróf Apponyi Albert három nyelven előadott trianoni jajkiáltását. A kétségbeejtő ember az évek során saját attrakció­jának foglyává vált. Ha rajta múlna, monológja alighanem érettségi tétel lenne, ma is igazságbeszédnek nevezi. Szó se róla, tényleg voltak benne támadhatatlan igazságok. Például: „Ennyi tehetségünk van, gyerekek.” Vagy ez: „Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.”

A ma tizenöt esztendeje kiszivárgott őszödi beszéd fejezetcímmé ásta le magát a kor politikai dögkútjába, beleégett a magyar aljanyelvezetbe. (A nagyvilág alighanem általa ismerte meg a csöppnyi és vétlen Balatonőszöd nevét.) Szó se róla, a trágáriáda a maga mosdatlansága ellenére – esetleg éppen azért! – tényleg korszakos. Láriferi hívei is szellemi talppontként emlegetik, előadóját pedig a jelen Cicerójának tartják. Szegényeket az sem zavarja, hogy vezérük beszéde nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a nemzeti oldal azóta rendre elsöprő győzelmet arat a választásokon. Egy kormánypárti kommentelő is ír erről: „Nagy szükségünk van az eszelős emberre. Háromszor is kétharmadot hozott, jár nekünk. Ő a Fidesz lottó ötöse. 2022-ben választások lesznek, nagyon kell a segítsége. El a kezekkel Gyurcsánytól!”

(Borítókép: MTI/Mohai Balázs)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.