idezojelek

Beszorult a Don-kanyarba

Magyarországot az antant kapzsi békediktátuma, Trianon sodorta az újabb háborúba.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

A doni áttörésnél elhunyt magyar katonákról írtam a napi jegyzetemet minap, a katasztrófa évfordulóján. Ebből idézek: „Ilyenkor jön a gúnyos kérdés: mit keresett a magyar honvéd a Don-kanyarnál?”

Nem is tévedtem, jött a szokásos gúnyolódás. A Hírklikk.hu-n megjelent írást az SZDSZ-es Gusztos-dinasztia idősebbik tagja, István jegyezte. Azon akadt ki, hogy a Honvédelmi Minisztérium is megemlékezett a százezer magyar áldozatot követelő tragédiáról. „Áldozatokat, köztük bűnösöket hősöknek mondani önáltató és nemzethülyítő gazemberség” – közölte a történésszé előlépett szerző, majd arról érdeklődött: meddig folytatható ez az „átkozott, történelemhamisító ocsmánykodás, meddig beszélnek a doni áldozatokról azt hazudva, hogy a hazáért küzdöttek és haltak meg?” Lassan mondom, hogy Gusztos ember is megértse. Magyarországot az antant kapzsi békediktátuma, Trianon sodorta az újabb háborúba. A harmadára csonkolt hazát, a megalázott nemzetet egyetlenegy remény éltette: visszaszerezni az elcsatolt országrészeket! Erre azokban a viharos években kizárólag német (és olasz) segítséggel lehetett esélyünk – és ennek ára volt.

„Persze – zárja cikkét a Hírklikk-történész – lehet-e másképp beszélni »vitézről« elnevezett alakulat előtt, Prohászka Ottokár cserkészcsapat társaságában…” Hogy emberünk ismeri-e Prohászka Ottokár egykori székesfehérvári katolikus püspök munkásságát, nem derült ki a cikkből. (Talán a foximaxin hallott róla, esetleg a Marosán-összesben olvasott valamit.) A tanácskommün borzalmait átélt, a Trianon-tragédián összeomlott nemzet a tenni akaró hazafit látta Prohászka püspökben.

Haza, nemzet… – segítsek, Gusztos úr?

Borítókép: Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára (jobbra a második) koszorút helyez el a Don-kanyar Emlékkápolnánál 2021. november 2-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Tizenkét héttel később

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Kik követik Magyar Pétert?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.