idezojelek

Beszorult a Don-kanyarba

Magyarországot az antant kapzsi békediktátuma, Trianon sodorta az újabb háborúba.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

A doni áttörésnél elhunyt magyar katonákról írtam a napi jegyzetemet minap, a katasztrófa évfordulóján. Ebből idézek: „Ilyenkor jön a gúnyos kérdés: mit keresett a magyar honvéd a Don-kanyarnál?”

Nem is tévedtem, jött a szokásos gúnyolódás. A Hírklikk.hu-n megjelent írást az SZDSZ-es Gusztos-dinasztia idősebbik tagja, István jegyezte. Azon akadt ki, hogy a Honvédelmi Minisztérium is megemlékezett a százezer magyar áldozatot követelő tragédiáról. „Áldozatokat, köztük bűnösöket hősöknek mondani önáltató és nemzethülyítő gazemberség” – közölte a történésszé előlépett szerző, majd arról érdeklődött: meddig folytatható ez az „átkozott, történelemhamisító ocsmánykodás, meddig beszélnek a doni áldozatokról azt hazudva, hogy a hazáért küzdöttek és haltak meg?” Lassan mondom, hogy Gusztos ember is megértse. Magyarországot az antant kapzsi békediktátuma, Trianon sodorta az újabb háborúba. A harmadára csonkolt hazát, a megalázott nemzetet egyetlenegy remény éltette: visszaszerezni az elcsatolt országrészeket! Erre azokban a viharos években kizárólag német (és olasz) segítséggel lehetett esélyünk – és ennek ára volt.

„Persze – zárja cikkét a Hírklikk-történész – lehet-e másképp beszélni »vitézről« elnevezett alakulat előtt, Prohászka Ottokár cserkészcsapat társaságában…” Hogy emberünk ismeri-e Prohászka Ottokár egykori székesfehérvári katolikus püspök munkásságát, nem derült ki a cikkből. (Talán a foximaxin hallott róla, esetleg a Marosán-összesben olvasott valamit.) A tanácskommün borzalmait átélt, a Trianon-tragédián összeomlott nemzet a tenni akaró hazafit látta Prohászka püspökben.

Haza, nemzet… – segítsek, Gusztos úr?

Borítókép: Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára (jobbra a második) koszorút helyez el a Don-kanyar Emlékkápolnánál 2021. november 2-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.