idezojelek

Elfagyott a remény

Hajnalban, mínusz negyvenfokos hidegben kezdődött az orosz offenzíva az urivi hídfőállásnál. 1943. január 12-ét írtak.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Hajnalban, mínusz negyvenfokos hidegben kezdődött az orosz offenzíva az urivi hídfőállásnál. 1943. január 12-ét írtak. A rosszul felszerelt magyar honvédek – a második magyar hadsereg – hősiesen védekeztek az óriási túlerővel szemben, ám napok alatt elfagyott a remény. Százezernél több magyar katona maradt a Don-kanyar végtelen hómezőin, tízezrek tűntek el, kerültek fogságba; alig hatvanezer elgyötört, megrokkant baka tért haza. (A kommunista évtizedekben ők lettek „a nácik oldalán harcoló háborús bűnösök”.)

Ilyenkor jön a gúnyos kérdés: mit keresett a magyar honvéd a Don-kanyarnál?

Nem a hódítás örömét. Trianon, az antant kapzsi békediktátuma sodorta Magyarországot az újabb háborúba. A harmadára csonkolt hazát, a megalázott nemzetet egyetlenegy remény éltette: visszaszerezni az elcsatolt országrészeket! Ám erre azokban a viharos években kizárólag német (és olasz) segítséggel lehetett esélyünk – de ennek ára volt. Igaz, a német hadvezetés egy darabig nem követelt magyar részvételt a szovjet ellen indított háborújában, Hitler csak akkor nyújtotta be a számlát, amikor lassulni látszott az előrenyomulása. De akkor nem volt pardon… A többi már történelem. Nekünk végtelen gyász. (Jány Gusztáv főparancsnok nem felelős a tragédiáért. Noha az amerikaiak felajánlották neki a biztonságot, nem élt vele, 1946-ban önként hazatért – bár tudta, mi vár rá. Hite szerint, ha csak egyetlenegy ártatlanul vádolt magyar katonán segít azzal, hogy elmondja, mi történt a Donnál, hazajön. Mindent elárul a vérgőzös népbíróságról, hogy kötél általi halálítéletét csak szovjet kérésre enyhítették golyóra.)

Tegyünk ma egy szál égő gyertyát az ablakba!

Borítókép: reprodukció (Fotó: MTI)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.