idezojelek

Gyász, műgyász

Az Apró-villa ma a Gyurcsány, Dobrev árnyékpár rezidenciája.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

A gyűlölet néha a saját csapdájába esik.
Még nem ért véget a tragikumában is emelkedett aradi gyásznap 1849. október hatodikán, amikor a vesztőhelyen elrettentésül ott hagyott hősök lábainál már valóságos őszirózsacsokor-erdő magaslott. Emberek ezrei zarándokoltak a friss Golgotához. Mert megszakítani lehet a szívdobogást, de visszhangját megzabolázni sosem…

Aztán egy másik, egy „mű” október hatodika.

1956-ban ezen a napon temették újra Rajk Lászlót. Kirakatper után kirakattemetés hét évvel az után, hogy az elvtársak – igazodva a bolsevik tradíciókhoz – koncepciós per után felakasztották a sajátjukat. (Rajk az örökké belső ellenséget kereső Rákosi Mátyásnak volt az útjában.) Az elzavart diktátort váltó másik anyaszomorító, Gerő Ernő viszont úgy okoskodott, Rajk rehabilitálásával bizonyíthatja saját nagyszerűségét. Kommunista kabaré, megríkatni a népet. Elhelyezvén a hála és emlékezetkiesés virágait, maga Apró Antal, Dobrev Klára nagypapája mondott búcsúbeszédet: „Sokakban felmerül a kérdés: vajon mi a biztosíték arra, hogy hasonló törvénytelenségek a jövőben nem fordulnak elő.” Majd mindjárt válaszolt is rá: „A biztosíték mi vagyunk, kommunisták.”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két évvel később a fogadkozó elvtársak már Nagy Imrét és társait akasztották a Gyűjtőfogház kisudvarán. (De oda nem vihetett virágcsokrokat a nép…) Tóni bácsi jutalma, harminc ezüstje egy zsidóktól elzabrált szemlőhegyi villa lett. Az Apró-villa ma a Gyurcsány, Dobrev árnyékpár rezidenciája.

De mit hallok most?! Állítólag el akarják adni a villát… Lelkiismeretfurdalás? Na, ne!

Talán mégsem lehet a múltat végképp eltörölni?

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke feleségével, Dobrev Klárával a 14. évértékelő beszéde után 2018. január 27-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.