A pálya széléről

Valamiért újabban Szijjártó Pétert kóstolgatja a haragos ellenzék.

2021. 01. 26. 5:59
null
Fotó: Katona_Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamiért újabban Szijjártó Pétert kóstolgatja a haragos ellenzék, konkrétan annak szilaj harsonája, a Hírklikk. (Talán mert jól csinálja a dolgát?) Pár napja – ahogy arról tegnap ugyanitt már beszámoltam – Szent-Iványi István volt SZDSZ-es államtitkár keresett fogást a külgazdasági és külügyminiszteren (Szijjártó leváltását javasolta a miniszterelnöknek), tegnap meg egy bizonyos Odze György betűvető, exdiplomata fejtette ki a portálnak, miért tartja alkalmatlannak posztjára a Fidesz politikusát. Odze azon akadt ki, hogy Szijjártó Péter vasárnap a rádióban azt nyilatkozta: a kínaiakkal folytatott vakcinatárgyalásainak hírére tizennégy uniós ország nagykövete hívta fel a pekingi magyar külképviseletet, hogy megtudják, kivel kell beszélni a részletekről.

Ez a kijelentés azonban Odze szerint merő ostobaság és teljesen értelmetlen, hiszen az Európai Uniónak van külön diplomáciai képviselete a kínai fővárosban.

Ha tehát a nagyköveteknek információra lenne szükségük, oda fordulnának. Egyébként, tette hozzá Odze György, nem a külügyminiszter dolga a vakcinabeszerzés. (Kár, hogy hősünknek valahogy kimaradt: Szijjártó Pétert külgazdasági miniszterként is foglalkoztatja a kormányzat…) És ha már nála volt a szó, röpke külügyértékelést is tartott (emberünk a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok alatt Pekingben volt tanácsos); úgy látja, hogy „az egykor nagyra becsült magyar diplomácia a Fidesz vezetése alatt csak árnyéka régi önmagának”.

Én viszont inkább úgy látom: Odze szakértő legnagyobb baja, hogy az Orbán-kormány nem tőle kér tanácsot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.