A parkettát is fölszedték

Elcsent csillárokról, fölszedett parkettáról és eltűnt állami iratokról szól a Politikatörténeti Intézet viharos kiköltözése a Kúria Kossuth téri palotájából.

2021. 02. 20. 6:57
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben elcsent csillárokról, fölszedett parkettáról és eltűnt állami iratokról szól a Politikatörténeti Intézet viharos kiköltözése a Kúria Kossuth téri palotájából, a távozó főigazgató hazugsággal vádol mindenkit, aki rajtuk kéri számon az áldatlan állapotokat. Állítja, ők csupán a saját dolgaikat vitték magukkal. Sőt pert is indítanak az állam ellen. Nem nyugszanak.

Most, hogy már jogerős ítélet mondja ki, semmi keresnivalója a munkásmozgalmi ereklyéket szortírozó brigádnak a Hauszmann Alajos építette palotában, rögzítsük újra az egészet. A Kúriának 1952-ben, Rákosi Mátyás születésnapján a vezér személyes bosszúja miatt kellett kiköltöznie a saját épületéből. (Rákosit itt ítélte életfogytiglanra 1935-ben a Budapesti Királyi Ítélőtábla.) A palota attól kezdve a Munkásmozgalmi Intézet és Múzeum otthona lett, illetve kétharmadát később a Néprajzi Múzeum kapta meg az MSZMP Párttörténeti Intézete társbérlőjeként. Utóbbi később Politikatörténeti Intézetté szelídült, és a Horn-érában megkapta az épületrész „használati jogát”. (Körülbelül úgy, ahogyan Apró Anti bácsiék anno a Szemlő-hegyi zsidó villát…) A bíróság viszont azóta jogerősen kimondta: vissza az egész, svindli. (Érdekesség: a Fővárosi Ítélőtábla elsőre az intézetnek adott igazat – ugyanez a brigád mentette fel korábban a 2006-os szemkilövető rendőr tábornokokat, a Szilvásy, Galambos, Laborc kémtriót és a tömeggyilkos Biszkut is. No comment.)

A kipateroltak egyébként közölték: nem adják fel. Ám úgy fest, immár csak a Jóistenhez fordulhatnak – őbenne viszont nem hisznek. Marad Láriferi, ha trónra kerül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.