Az emlékezet rozsdája

Ma százkilencvenöt éve a pozsonyi országgyűlésben szót kért egy fiatal, nyalka huszárkapitány, Gróf Széchenyi István.

2020. 11. 03. 5:59
null
Fotó: Katona_Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma százkilencvenöt éve, 1825. november 3-án a pozsonyi országgyűlésben váratlanul szót kért egy harmincnégy esztendős nyalka huszárkapitány. Gróf Széchenyi István korábban nemigen szólalt fel a diétán, így aztán a jelenlévők igencsak meglepődtek. Hát még, amivel előállt a gróf…! Azt mondta (a korabeli tudósítások szerint csendesen, mindenféle pátosz és hatásszünet nélkül), hogy egyévi teljes jövedelmét felajánlja a nemzetnek egy tudós társaság (a későbbi Magyar Tudományos Akadémia) megalapítására. Ez nagyjából hatvanezer akkori forintot, elképesztő összeget jelentett.

Széchenyi ilyen volt: keveset beszélt, annál többet tett a nemzetéért. Adományait felsorolni sem könnyű: az Akadémia mellett többek közt a nevéhez fűződik a Nemzeti Kaszinó megalapítása, a balatoni gőzhajózás elindítása, a Tisza és a Vaskapu szabályozása, a hazai lóversenyzés és -tenyésztés megteremtése… Hosszú a sor. Nemes buzgalmát alighanem édesapjától, gróf Széchényi Ferenctől örökölte, aki a Magyar Nemzeti Múzeu­mot és Könyvtárt (utóbbit ma Országos Széchényi Könyvtárnak nevezzük) adományozta a hazának.

Az egésznek az ad most szomorú aktualitást, hogy gróf Széchenyi István egy másik fő műve, az Akadémia mellett álló Lánchíd, a nemzet és a főváros ékköve hosszú hónapok óta méltatlan politikai huzavona tárgya – miközben magát a szerkezetet makacs rozsda marja. Nem ezt érdemelné a legnagyobb magyar, akinek épp elég fájdalmat okozott, hogy megálmodott hídján sosem mehetett át, ráadásul felavatását 1849. november 20-án az a Julius Haynau celebrálta, aki pár héttel korábban még bitókat ácsoltatott Aradon.

Szégyen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.