Bőr az ábrázaton

Maga a Szemkilövető mereng saját, 14 évvel ezelőtti ámokfutásán, Gyurcsánytól már megszoktuk az efféle tempót.

2020. 08. 25. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem Gyurcsány Ferenctől olvasnám az ominózus Facebook-elmélkedést – „2006 vitáját nem most fogjuk lezárni” –, nyomban egy költői kérdéssel kezdeném: van bőr a szerző ábrázatán? Ám mivel maga a Szemkilövető mereng saját, 14 évvel ezelőtti ámokfutásán, elállok a döbbenettől. Tőle már megszoktuk az efféle tempót.

A bukott miniszterelnök 2006 Budapestjét veti össze a minszki tüntetésekkel. (Úgy érzi, egy ilyen elemzés tőle a leghitelesebb.) Azzal nyit, hogy „Minszk nem Budapest”. Ez az alap, ez a kályha, innen kell elindulni – de aztán valahogy megreked Budapestnél… „2006-ban szabad és tisztességes választások voltak Magyarországon” – mereng a demokratikus ember, mintegy fölkészítve olvasóját a glédába rendezett hazugságokra. Micsoda? Tisztességes választások? Amennyire visszaemlékszem, utóbb maga Láriferi is elismerte, hogy a voksolást megelőző kampányban adatok sorozatos meghamisításával vezették félre a választókat. A folytatás is érdekes, valóságelemek keverednek tenyérbe mászó csúsztatásokkal. „Akkori beszédem (az őszödi trágár szózat – a szerk.) sokakat felháborított. Értem az okát, még ha az erre adott reakciót ma is puccs­kísérletnek tartom. […] 2006 Budapestjének utcáján egyszerre voltak békés, sok tekintetben jogosan felháborodott tüntetők, és irányított, erőszakos rendbontók.” Meg azonosító nélküli, idegen nyelveken beszélő, viperás előemberek, magukból kifordult „rendőrök”, Gergényi-huszárok…

Minszk nem Budapest? Nem hát. Budapestről – 2006 Budapestjéről – valami okból „nem értesült” a brüsszeli Európa. A demokratikus nyugati sajtó nem találta hírértékűnek, ami nálunk történt… Brüsszel, nyugati sajtó, Gyurcsány. Nagy csapat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.