Brüsszeli titkok

A brüsszeli vakcinamegállapodásokat a tagállamok nem hozhatják nyilvánosságra.

2021. 03. 12. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vakcinabeszerzések részleteiről is kérdezték a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergelyt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kínai és orosz oltóanyagokra kötött szerződések 24 órán belül nyilvánosak lesznek, a brüsszeli vakcinamegállapodásokról viszont nem tud beszámolni, azokat ugyanis a tagállamok nem hozhatják nyilvánosságra. Emiatt egyébként az Európai Bizottság illetékes tagjához fog fordulni, mégiscsak a testületnek van a legtöbb információja az ütemezésekről, a beszerzésekről, ők értesülnek elsőként a készletekről. Jó lenne, ha előállnának az adatokkal, az embereknek joguk van tudni, hogy a gyártók mikor, milyen ütemben szállítják az oltóanyagokat, mégiscsak életekről van szó. Ezek nem titkok, hanem közérdekű adatok, közzétételük a közbizalmat erősítené. Az Orbán-kormány a nyilvánosság híve. Egyébként ha Kína és Oroszország számára nem sérelmes a nyilvánosság, ne legyen az unió számára sem az.

Persze – ezt már én teszem hozzá –, ismerjük a brüsszeli ellenérveket: „versenypolitikai és kereskedelmi okai vannak a titkosításnak”. Azt is hozzá szokták tenni, hogy ők természetesen mindent megtesznek az átláthatóság érdekében. Nemrég azzal álltak elő, hogy az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatos részleteket például már bemutatták. (Vajon akkor miért nem titkosítottak?)

Meg aztán az is lehet, azért ez a nagy titkolózás, nehogy kiderüljön, mennyire amatőr volt az Európai Bizottság a vakcinapiacon.

Erről is írhatna Facebook-oldalán a mindig „jól értesült”, grafomán Gyurcsány Ferenc, hiszen Marci fiával jó ideje odakint, Brüsszelben múlatja az időt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.