Csak a szokásos

Orbán Viktor azt javasolta a magyar demokráciáért aggódó főtitkárnak: tanulmányozza a magyar törvényjavaslat pontos szövegét, s ha ezzel megvan, vizsgálja meg más államok hasonló jogi gyakorlatát is.

2020. 03. 27. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy el ne szaladjon a ló Orbán Viktorral, minap az Európa Tanács főtitkára, Marija Pejčinović Burić levélüzenetet intézett a magyar miniszterelnökhöz. Ebből kiderül, hogy főtitkár asszony, aki „nagy figyelmet fordít a rendkívüli helyzet magyarországi alakulására”, erősen aggódik. Intelmeiből idézek: „A tagállami intézkedéseknek meg kell felelniük mind az adott ország alkotmányának, mind pedig a nemzetközi normáknak, és tiszteletben kell tartaniuk a demokratikus alapelveket. […] Az Európa Tanács továbbra is készen áll arra, hogy segítse a tagállamok erre irányuló törekvéseit. […] Arra szólítom fel a magyar hatóságokat, hogy ragadják meg ezt a lehetőséget.” stb. Hogy miből táplálkozik Marija asszony aggodalma, és mikor végzett terepmunkát, demokráciakutatást nálunk, arra nézve nem kapunk támpontot. (Azt gondolni sem merem, hogy a magyar ellenzék Brüsszelbe delegált három gráciája ösztönözte volna a levélírásra. Ugyan, ők nem olyanok…)

Orbán Viktor másnap válaszolt. Visszafogottságát csak irigyelni lehet. Azt javasolta a magyar demokráciáért aggódó főtitkárnak, nem lenne haszontalan, ha tanulmányozná az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat pontos szövegét, s ha ezzel megvan, vizsgálja meg más államok hasonló jogi gyakorlatát is. „Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától.”

Tájékozatlanabbak kedvéért: az Európa Tanács – szemben az Európai Tanáccsal és az Európai Unió Tanácsával – nem uniós intézmény. Alapítói annak idején a kontinens egysége és békés felemelkedése közös jelképének szánták. De az már régen volt. Engem most a sóhivatalra emlékeztet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.