Csak végvárnak kellettünk

Kevés tragikusabb eseménye volt történelmünknek, mint a budavári kitörés hetvennégy évvel ezelőtt, 1945. február 11-én. Leningrád és Sztálingrád után itt folyt a legtöbb vér a második világháborúban.

2019. 02. 11. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés tragikusabb eseménye volt történelmünknek, mint a budavári kitörés hetvennégy évvel ezelőtt, 1945. február 11-én. Leningrád és Sztálingrád után itt folyt a legtöbb vér a második világháborúban. Sztálin még 1944 őszén adta ki a parancsot: november 7-ét Budapesten kell ünnepelnie a vörös ármádiának! Ám a Führernek is fontos volt a magyar főváros, részint a zalai olajmezők, részint a Balkánról visszavonuló csapatai miatt – erőddé nyilvánította a szétbombázott várost. A mi kontónkra vetélkedtek a bomlott cézárok. Szörnyű napok következtek. Az ostromgyűrű bezárult, január közepére a németek az összes Duna-hidat felrobbantották. A Várban rekedtek (24 ezer német és húszezer magyar baka, valamint a rengeteg civil) kilátástalan helyzetbe kerültek.

A halálra szánt kitörőket háromszoros orosz gyűrű, elképesztő gépfegyver- és aknatűz fogadta a Vár aljában, percek alatt ezrek maradtak a reflektorokkal bevilágított utcák kövezetén. A kitörők közül talán tízezren élték túl az éjszakai mészárlás első hullámát, a többieket a következő napokban vadászták le a romok között és a közeli erdőkben… (A legközelebbi német vonalat – Zsámbék környékén – nagyjából nyolcszázan érték el. A védők alig két százaléka.)

Gondoljuk el: ha a Führer nem nyilvánítja erőddé a magyar fővárost, és „menetből” gázol át rajtunk a Vörös Hadsereg, vajon akkor is az Elbánál parolázik-e az orosz és az amerikai katona? Vagy valahol az Atlanti-óceán közelében? Vajon mi lett volna a büszke Nyugattal, ha hozzájuk is – Párizsba, Brüsszelbe – Sztálinék viszik a „demokráciát”?

Csak végvárnak kellettünk, mint történelmünkben már annyiszor…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.