Egy régi sláger

„Jogellenesen tartják fogva a menedékkérőket a röszkei tranzitzónában” – harsogja öles címben a 444.

2020. 04. 24. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a hírfrontot a koronavírus uralja, időnként felbukkannak korábbi slágertémák is. Van egy olyan érzésem néha, mintha erőltetnének egy-egy régi ügyet. Ki ne hűljön, ha már egyszer annyi munka van benne.

Most például azt tartotta fontosnak bedobni a 444.hu, hogy Priit Pikamae EU-főtanácsnok indítványt adott be az Európai Unió bíróságára. „Jogellenesen tartják fogva a menedékkérőket a röszkei tranzitzónában” – harsogja öles címben a portál, holott mindössze arról van szó, hogy ez a Mr. Pikamae elővett egy kérgesre rágott csontot, s azzal próbálja fotóztatni magát.

Nézzük csak! Főtanácsnok úr azzal a régi mesével áll elő, hogy a menedékkérők elhelyezése a tranzitzónában jogellenes őrizetnek számít. „A külvilágtól fizikailag el vannak vágva, és arra vannak kényszerítve, hogy elszigetelt helyzetben éljenek” – írja a humanista ember, sőt füllent is mellé –: „meg vannak fosztva mozgásszabadságuktól”. Ami ugye épületes csúsztatás, hisz gyámolítottjai bármikor eltávozhatnak. Oda, ahonnét jöttek. Az előzmény: iráni, illetve afgán jövevények menedékkérelmét utasították el a magyar hatóságok azzal, hogy biztonságos országon keresztül érkeztek, vagyis hátra arc… Ám miután Szerbia megtagadta a visszafogadásukat, ideiglenes tranzitzónát jelöltek ki nekik szállásként. Mármost főtanácsnok úr szerint ez „jogellenes őrizet”. Persze ő is tudja, hogy szamárságot beszél, hisz ő is hallott az Emberi Jogok Európai Bíróságának tavalyi precedens ítéletéről: „A kérelmező önként lép a tranzitzónába, ahonnan szabadon visszatérhet; az ott-tartózkodás nem fogva tartás”.

Fogva tartás az, amikor például az embert a hülyesége tartja fogva. Vagy a rosszindulata.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.