Egy vicces gyülekezet

Választások előtt az ellenzék gazdasági elemzői hagyományosan huhogni szoktak. Most sincs ez másképp. Ebben a műfajban a Gazdaságkutató Intézet (GKI) utolérhetetlen.

2019. 09. 03. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Választások előtt az ellenzék gazdasági elemzői hagyományosan huhogni szoktak. Most sincs ez másképp. Ebben a műfajban a Gazdaságkutató Intézet (GKI) utolérhetetlen. Vértes Andrásék évről évre megjósolják, hogy amit a magyar kormány akar, az lehetetlen – hogy mégis sikerül, az csak az uniós támogatásoknak, bizonyos átmeneti hatásoknak és a körülmények szerencsés egybeesésének köszönhető. Vértes cége vicces gyülekezet (ők azok, akik még a 2008-as államcsődközeli órákban is önfeledten ünnepelték a gyurcsányi gazdaságpolitikát), mostani elemzésük is derűs olvasmány.

Miközben a magyar gazdaság nő az unión belül a legnagyobb mértékben (csak tavaly 8500 milliárd forintnyi beruházást jegyeztek), emellett a reálbérek ötéves periódus alatt 52 százalékot emelkedtek, a foglalkoztatottak száma 2010 óta 800 ezerrel nőtt, a munkanélküliség pedig a rendszerváltás óta nem látott alacsony szinten van – a Vértes-csapat rendületlenül panaszkodik. Minap közreadott „előrejelzésük” szerint az idei második fél évben jelentősen lassulni fog a gazdaság növekedése, a csökkenés már el is kezdődött, az építőipar visszaesés előtt áll, a kiskereskedelem is fékeződött, sőt hamarosan a bérkiáramlás is mérséklődhet. A Kifulladóban van a magyar gazdaság növekedése címmel közreadott tudományos munka szervesen illeszkedik a korábbi GKI-jajveszékelésekhez: Megkezdődik a jövő felélése (2010), A kormány miatt jön a recesszió (2012), Stagnálni fog a gazdaság – nem lesz itt nagy javulás (2013), Így nem fog felpörögni a gazdaság (2014), Mélyponton van idén a növekedés (2016) stb. Mint ismeretes, Vértes mulattató 2009-ben miniszterelnöknek is bejelentkezett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.