Gréti néni sok élete

Ma talán – sőt biztosan – ünnepelt festőművész lehetne, ha annak idején, még a tanyasi általános iskolában megfogadja rajztanárának tanácsát.

2019. 04. 13. 6:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma talán – sőt biztosan – ünnepelt festőművész lehetne, ha annak idején, még a tanyasi általános iskolában megfogadja rajztanárának tanácsát, és jelentkezik a Dési Huber képzőművészkörbe. Csakhogy a kis Gréti úgy gondolta, túlságosan magas neki az a léc – nem mert nekivágni. Dacára mindennek így is csodálatosak azok a képek (sőt ezek ismeretében még csodálatosabbak), melyek a 77 esztendős Pusztai Antalné Kurucz Margit – a kis tanyasi Gréti – most megnyílt tárlatán láthatók a maglódi MagHáz kiállítótermében. Amikor a festményeket az épületbe hozták, tréfás szigorral rászólt a szállítókra: „Vigyázzanak a képekre, mert ez az életem!” A kiállítás címe is ez lett: Ez az életem!

Az ifjúkori önarcképtől a családon, a nőiség legkülönfélébb, önkéntelen megfogalmazásán át a szerelemig, a világ felfedezéséig, a már megállapodott asszonyt körülvevő otthon háziállatain, virágain és a szűk környezeten át a festő újra és újra visszakanyarodik a szülőföld tájaihoz, a tanyavilághoz. Szinte megmozdítja a képeket az alakokat körbeölelő bódító-buja természet. Szenvedélyes alkotó fogta az ecsetet…

A tárlat megnyitója után pár szót váltunk. Folytathatom a rácsodálkozást. (Kiderül, Gréti nénivel egy utcában lakunk, alig néhány háznyira egymástól.) Megtudom, hogy fiatal korában aktív versenytáncos volt, emellett a színészettel és – fogódzzunk erősen! – az ejtőernyőzéssel is megpróbálkozott. Több földrészen is megfordult, legújabban pedig verseket ír. Csak attól a fránya képzőművészkörtől ijedt meg annak idején…

A festményei nem eladók. „Hogyisne – mondja –, ez az életem!”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.