Hidászok

Nagyjából húsz tüntető zárta le vasárnap a Lánchidat, a kétmilliós Budapest egyik dunai átkelőjét. Tehették, a rendőrség tiltó határozatát a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte.

2019. 02. 12. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából húsz tüntető zárta le vasárnap a Lánchidat, a kétmilliós Budapest egyik dunai átkelőjét. Tehették, a rendőrség tiltó határozatát a Fővárosi Törvényszék (az orbáni diktatúra kézi vezérelt bírósága) hatályon kívül helyezte. Így aztán a Fiatalok a demokráciáért csoport aktivistái (néhány dacos tekintetű idős ellenálló) birtokukba vették a hidat, ahol aztán önfeledten korzóztak le meg föl. (Ha lett volna vér a pucájukban, talán nyelvet is öltenek a hídfők előtt álló döbbent gyalogosokra, autósokra.) Csalódást legföljebb annyiban érezhettek a hidászok, hogy az átkelni akarók egyike sem kapta szájon őket – következésképp a látványfotókra, vágóképekre spekuláló forgatócsoportok unottan, keseregve vakarózták végig a vasárnapot.

Polgári napilap lévén a székesfőváros közönségének internetes beírásaiból nem idéznék. Van fantáziája mindenkinek. Idéznék viszont a Fővárosi Törvényszék másnap kiadott közleményéből; szép akkurátus szöveg, jurátus blikkfangokkal: „A bíróság a rendőrség eljárási hibája miatt helyezte hatályon kívül a Lánchíd elfoglalását megtiltó rendőrségi határozatot, nem pedig a »hídfoglalás megengedéséről döntött« – írják. – […] az érdemi vizsgálatnak ugyanis akadálya volt, hogy az új gyülekezési törvény alkalmazása során a rendőrség eljárási hibát vétett.” (A nyelvész közbeszól: hibát véteni annyi, mint nem hibázni.) Hogy mi volt az a hiba? Hát az, hogy a rendőrség nem személyesen hallgatta meg a bejelentőt, plusz nem ajánlott fel alternatív lehetőséget a rendezvény lebonyolítására. Jogászul: a rendőrség „kiüresítette az előzetes egyeztetés jogintézményét”.

Mégiscsak idéznem kellett volna azokból a kommentekből…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.