Igazi szocdem volt

„Aki fél, menjen cukrászkisasszonynak!” – mondta az őt óvatosságra intő barátjának a százharminc éve, 1889. november 16-án született Kéthly Anna. Ő sosem félt.

2019. 11. 16. 6:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Aki fél, menjen cukrászkisasszonynak!” – mondta az őt óvatosságra intő barátjának a százharminc éve, 1889. november 16-án született Kéthly Anna. Ő sosem félt. A magyar szociáldemokrácia kiemelkedő alakja, „nagyasszonya” az 1930-as évek második felétől fellépett a szélsőjobboldali törekvések, a német orientáció és a zsidótörvények ellen, 1948 februárjában pedig azért zárták ki a pártvezetésből, majd a pártból, mert ellenezte a kommunistákkal való egyesülést. Idejében átlátta, hogy a hangzatos jelszavak mögött valójában a szociáldemokrácia felszámolása áll. Az idő őt igazolta. A kilencgyermekes munkáscsaládból származó harcos asszony 1922 és 1948 között országgyűlési képviselő is volt. Nem akármilyen. 1944-ig több mint ezer alkalommal szólalt fel a Házban, meggyőző fellépésével hatalmas tekintélyt vívott ki magának. Schlachta Margit mellett róla is azt mondták: „Egyetlen férfi van a parlamentben – az is nő”.

Nem is csoda, hogy 1950 nyarán az ÁVH letartóztatta. Éveken át ítélet nélkül tartották fogva, majd 1954 januárjában koholt vádak alapján életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, és csak nemzetközi tiltakozás hatására engedték szabadon. Az 1956-os forradalom idején ő lett az újjászervezett szociáldemokrata párt elnöke, november 2-tól pedig a Nagy Imre-kormány államminisztere – két napig, az orosz intervenció kezdetéig. A bukás után, bár szörnyű honvágy kínozta, többé már nem tért haza. Belgiumban telepedett le, és az emigrációban is sokat tett a forradalom szellemének ébren tartásáért. 1976. szeptember 7-én halt meg, hamvai 1990 októberében tértek haza, a 301-es parcellába. Magyar sors.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.