Jubiláns szobrozók

Öt éve kezdték el építeni a Szabadság téri német megszállási emlékművet, amely fennállása óta a notórius vesszenorbánozók, mocskosfideszezők és horthybérencezők ikonikus találkahelyévé lett.

2019. 04. 10. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen öt éve kezdték el építeni a Szabadság téri német megszállási emlékművet, amely fennállása óta a notórius vesszenorbánozók, mocskosfideszezők és horthybérencezők ikonikus találkahelyévé lett. Bár időközben jelentősen halkult az emlékmű körüli ajvékolás, kevesebb a hőbörgő a téren, a legszívósabbak továbbra is ott ténferegnek a placcon. (Élükön olyan kiválóságokkal, mint Mécs Imre bácsi és neje, Magyar Fruzsina, Zoltai Andrea látványtervező, valamint néhány hervadhatatlan plakátragasztó, gyertyagyújtogató és agitáló káder.) Ottlétük az idők során életformává lett. Ők azok, akik az érdeklődő külföldi járókelőknek rendre elmagyarázzák, miért ronda a szobor, és miért kell utálni. A nagyobb lélegzetű előadásokat általában vasárnap tartják. A szervezők szerint földobná a műsort – ez régi vágyuk –, ha egyszer mindenkit elvinnének a rendőrök. De még senkit nem vittek el.

A hétfői évfordulón több ellenzéki politikus is megjelent Gábriel ark­angyal uniós zászlóval letakart szobránál. (A Népszava tudósítója az MSZP-s Kunhalmi Ágnest, a momentumos Cseh Katalint és a párbeszédes nevettetőt, Tordai Bencét is látta.) A felszólaló Groó Rudolf civil aktivista ezúttal is a szokásos szózattal állt elő: az emlékmű kegyeletet sért, és hazug. Jó múltkor valami idétlen sapkával a fején Demszky Gábor ex-főpolgármester-művészettörténész is erre járt, ő is hasonlókat mondott: kőbe vésett otromba hazugság, azonnal a szoborparkba kell vinni stb.

Gábriel arkangyal eközben alighanem azon mereng: vajon mi lelte ezeket a körötte szobrozó, habzó szájú embereket? (Mi is várjuk a megfejtéseket.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.