Kákán a csomót

Egyre több ellenzéki „szakértő” magyarázza el, miért ne örüljünk Orbán Viktor jövedelemadó-mentességről szóló ötletének.

2021. 01. 23. 6:58
null
Fotó: Katona_Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azóta, hogy a miniszterelnök bejelentette, 2022. január 1-jétől teljes jövedelemadó-mentességet kap minden 25 év alatti fiatal, egyre több ellenzéki „szakértő” magyarázza el, miért ne örüljünk Orbán Viktor ötletének. Nem vicc.

A Népszavában a Gyurcsány-párt közgazdásza azt írja, elsőre majdnem ő is örült, ám „pillanatnyi örömömbe bizony üröm is vegyült”. Ráébredt ugyanis, hogy az egész valójában egy kormányzati trükk, amelynek „nem is rejtett üzenete, hogy tanulás helyett minél hamarabb kezdj el dolgozni, iskolapad helyett válaszd a munkapadot”. Arról nem beszélve, írja, hogy – fogóddzunk erősen! – „szakmai vita” nem előzte meg a kormányzati gesztust. Viszont ha így alakult, tette hozzá, jobb lett volna már idén januártól bevezetni az szja-mentességet. De a leglényegesebb: arra gondolt-e a szívtelen kabinet, milyen érzés lesz majd a 25. évét betöltő fiatalnak kiesni a kedvezményezett körből?

A Mérce.hu már korábban jelezte, a szakszervezetek fiatal munkavállalóinak véleményével azonosul, miszerint az egész annyit ér, mint halottnak a csók, hiszen egy fiatal 18-19 éves kora körül kezdi az egyetemet, s mire elvégzi, szinte alig élvezheti az adómentességet. (Főleg, ha tíz év alatt végzi el az egyetemet – P. Gy.) És ha már náluk volt a szó, régi jelszavaikat is elővették: emberi jogokat, független bíróságot, liberális nézeteket, rövidebb munkahetet stb. (Az ingyensört kifelejtettem.) A HVG is beolvasott a kormánynak. Fitymálóan írták: nem nagy szám ez az adómentesség, ebben a korcsoportban kevés a foglalkoztatott, kevés adót kell elengedni. Az egész ugyanolyan választási fogás, mint anno a rezsicsökkentés. Unalmas.

Csak nyugi! Számoljunk lassan tízig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.