Kettős látás

Vajon megünnepli-e ma az éppen tizenöt éve aratott diadalát Gyurcsány Ferenc? Nevezetesen azt, hogy a 2004. december 5-én megtartott népszavazásnak ő lett a nyertese.

2019. 12. 05. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon megünnepli-e ma az éppen tizenöt éve aratott diadalát Gyurcsány Ferenc? Nevezetesen azt, hogy a 2004. december 5-én megtartott népszavazásnak ő lett a nyertese – hisz megakadályozta a határon túli magyarság kettős állampolgárságát. (Majdnem úgy tettem fel a kérdést: fölnyit-e ma egy flaskát Láriferi? Naná, hogy fölnyit… Ehhez december ötödike sem kell.)

Csak a rend kedvéért: az ominózus voksolást megelőzően a nem sokkal korábban puccsal kormányfővé lett Gyurcsány azzal riogatta a választókat, hogy a kedvezmény megadása mekkora borzasztó terheket róna a szegény anyaországra. Nekünk kellene fedeznünk a kettős állampolgárok szociális ellátását. Bizony ám! Ráadásul az egész destabilizálná az országot. Meg mit szólnának ehhez Brüsszelben stb. A demagóg szöveg persze megtette a hatását. Bár az igenek győztek, az alacsony részvétel miatt eredménytelen lett a referendum. A demokratikus ember szerint a szavazók a felelős hazafiságot választották. Szerencsére az élet utóbb rendet tett, 2010 májusában az új Országgyűlés elsöprő többséggel a határon túliakra szavazott. (A habzóborász mellett csak hű fegyverhordozója, Molnár Csaba, valamit Szanyi Tibor pohárnok voksolt nemmel.)

Mármost ez az egész attól igazán érdekes, hogy a 2015-ben kezdődött migrációs jövés-menés óta „módosult” Láriferi hozzáállása. Kicsit finomított rajta. A határon túli magyarokat megtagadó államférfi úgy látja, hogy a déli határainknál tolongó egzotikus embereket minden további nélkül be kell engedni Magyarországra. Mi az hogy! Nagyon is! Egy ízben lement hozzájuk a déli határra, fotók is készültek róla a kerítésnél. Remek képek: Gyurcsány és a rácsok…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.