Mégsem kérnek belőlük

A négy évvel ezelőtti határattrakciója miatt terrorizmusért elítélt, majd kiutasított szír férfi továbbra is tömlöcben marad, ugyanis nincs hová kitoloncolni.

2019. 03. 22. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem olyan egyszerű ám a röszkei zavargó, Ahmed H. kitoloncolása, mint ahogyan azt képzelné az ember. A négy évvel ezelőtti határattrakciója miatt terrorizmusért elítélt, majd kiutasított szír férfi a Magyar Hírlap értesülése szerint továbbra is tömlöcben marad, ugyanis nincs hová kitoloncolni. (Emlékezetes Ahmed H. 2015. szeptember 16-án a röszkei szerb határnál a kerítést szaggató, köveket dobáló felbőszült tömeg élén megafonon buzdította rohamra az övéit, miközben fésületlen szavakkal illette a kerítés túloldalán álló magyar rendőröket.) A mostani patthelyzet azért is érdekes, mert elfogásakor hét különböző, schengeni vízummal ellátott útlevelet találtak nála – ehhez képest most senkinek sem kell. Hősünk korábban Cipruson élt, ám az ottani hatóságok sietve jelezték, nem kérnek belőle. Németország sem mutatott lelkesedést a dobóatléta iránt, noha a vehemens anyaszomorító ott szeretett volna letelepedni.

A kör bezárult. Egyelőre a cellaajtó is.

Idekívánkozik egy másik történet. Pár napja az interneten kering a Samhällsnytt nevezetű svéd portál egyik érdekes riportja. Arról kérdezik az utca emberét, be kell-e fogadnia az országnak a menekülteket. A megszólítottak mindegyike lelkesen bólogat: már hogyne kellene, feltétlenül, hát naná! Ám a buzgalom nyomban alábbhagy, amikor a riporter rámutat a mellette álló szerecsen emberre: „Nos, itt a páciens, őt kellene befogadni. Akkor mehet?” Szó bennszakad, hang fennakad, a lelkes befogadók makogásra váltanak: „Őöö, nem is tudom…”, „Hát, izé, most pillanatnyilag talán nem…”, „Az a helyzet, ezt még meg kell beszélnem otthon…” stb.

Komment nincs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.