Mindennek a teteje

Egyre nagyobb gondot jelent a hulladék a „Föld tetején”, évente több tonna eldobált kacatot kell elszállítaniuk a hegypucoló embereknek az égbe nyúló ormokról.

2019. 02. 16. 6:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hinnénk-e, hogy a Mount Everest hegymászói, sziklabirkózói elképesztően sok szemetet, limlomot hagynak maguk után odafönn? De bizony! Egyre nagyobb gondot jelent a hulladék a „Föld tetején”, évente több tonna eldobált kacatot kell elszállítaniuk a hegypucoló embereknek az égbe nyúló ormokról. Ez nem kis feladat, a kukásautó nem tud fölmenni odáig, bármennyire is megvan benne a jó szándék. Ugyanakkor az elvetemült hegyi szemetelőket szinte lehetetlen nyakon csípni, merthogy általában éjszaka szemetelnek, amikor a másik már alszik (esetleg betemette a hó vagy elvitte a lavina…). Ráadásul ez a világ legdrágább szemétszállítása. Egyetlen kiló eldobált hegyi kacat (sátorlap, hálózsák, kiürült oxigénpalack, hordozható sparhelt stb.) tengerszintre hozatala mintegy százezer forintba kerül, vagyis őrült kiadással számolnak a hatóságok. A tavaly tavaszi „nagytakarításkor” speciel nyolc tonna hulladékot gyűjtöttek be a hegyről. (Érthető, hogy a kínai és a nepáli hatóságok ferde szemmel néznek az érkező hegymászókra…)

Egy minapi hír szerint az egyre súlyosbodó hulladékprobléma ­miatt a mászóengedéllyel nem rendelkező látogatók elől már le is zárták az alaptábort a Mount Everest kínai oldalán. A turisták ezentúl csak az 5200 méteren lévő alaptábortól valamivel lejjebb fekvő Rongbuk kolostorig mehetnek fel. Onnan már csak a fölfelé nézelődés engedélyezett, de állítólag az is fölemelő…

Mennyivel egyszerűbb és olcsóbb nekünk itt, a Kárpát-medence laposában kerülgetni az eldobált lavórokat, sezlonokat meg vécéülőkéket. Ráadásul a honvágy is kínozna minket odafönn.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.