Nagy-Magyarország kicsiben

A Velencei-tó melletti, Nagy-Magyarországra formázott hatalmas várparkbejáratnál a kerecsensólyom ölelte Emese szobra áll. A határvonalat szegélyező sétautat kilencven kopjafa övezi.

2020. 02. 19. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti múlt őrzőiben sok a közös. Az önzetlenség biztosan. Nagyszerű példa erre a dinnyési Alekszi Zoltán, aki évekkel ezelőtt úgy fejezte ki hazaszeretetét, hogy kertjének udvarán – saját pénzén – fölépítette a történelmi Magyarország hajdani várainak kicsinyített mását. Ha valaki, ő megfogadta Kölcsey sorait: „Kinek szívében a haza nem él, az száműzöttnek tekintheti magát mindenhol.”

A Velencei-tó melletti, Nagy-Magyarországra formázott hatalmas várparkbejáratnál a kerecsensólyom ölelte Emese szobra áll. A határvonalat szegélyező sétautat kilencven kopjafa övezi, uralkodóinknak állítanak emléket – királyok, fejedelmek, kormányzók kanyargó glédája néz vissza ránk. Nevük alatt, az évszámok mellett néhány összefoglaló mondat három nyelven. (Mindenki kapott emlékoszlopot a legnagyobbtól a legfelejthetőbbig, a honalapítótól az országot elherdálókig – ilyen „nagyjaink” is voltak.) Részletesebb „uralkodótablót” még sosem láttam. A park közepén pedig a mesés erődítmények, méghozzá az anyavár eredeti anyagából. A hatalmas kert tavaly csodaszép skanzennel gazdagodott. Alekszi Zoltán birodalma a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Aki szeret a régmúlt históriájában barangolni, ki ne hagyja a Fejér megyei falucska várparkját!

A tulajdonos idén, a nemzeti összetartozás évében 15 ezer ingyenes belépőt ajánlott fel a 9–12. osztályos Kárpát-medencei magyar diákok részére. Napsugaras tavaszon meglátogatni a dinnyési „Nagy-Magyarországot”, kell-e fölemelőbb? Tüdőnek, szívnek nagyon ajánlott. Főképp a szívnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.