Nem unják, populistáznak

Orbán Viktor sikeres szereplésére keresi a magyarázatot Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatója.

2019. 07. 15. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor sikeres szereplésére keresi a magyarázatot Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatója. A politika tektonikus mozgásai című elemzéstől azonban nem lesz okosabb az olvasó – igaz, maga a szerző is írja: „a szakértők javarészt értetlenül álltak azelőtt, hogyan gyűrhette maga alá [Orbán Viktor] teljesen szokatlan módon az addig sziklaszilárdnak tűnő elitréteget.” (Hogy akkor mitől „szakértők” az értetlenül álldogáló kollégák, nem tudni… Mellesleg nyelvtani szakértőt is felkérhetett volna Júlia asszony – áltak, eből, 20 hiányzó vessző stb. –, Lőrincze Lajos forog a sírjában.) Amit megtudunk a cikkből: megváltozott a globalizáció hatása a piacra és a politikára, ám a törésvonalak elmozdulását az ellenzéki oldal nem érzékelte, vagy ha mégis, nem tulajdonított ennek különösebb jelentőséget. Ellenben „mindezt érzékelték a populista politikusok, sőt, kommunikációjukkal még fel is nagyították. […] Érdemes lenne feltenni magunknak a geológusok kérdéseit. Ez valami új jelenség, vagy csak nem vettünk észre eddig valamit?”

Szerintem meg azt a kérdést kellene föltenniük Lakatos Júliáéknak, nem kéne-e leállni végre ezzel a degenerált populistázással. Ezek a „populisták” – a vizsgálat tárgyát képező Orbán Viktorral az élen – ugyanis immár harmadik ciklusban vezetik az országot, méghozzá a választók megelégedésére, kétharmados felhatalmazással. A háborgó „elitréteg” (miközben továbbra is kitartóan terjeszti a hírt önnön zsenialitásáról) valójában labdába sem rúg. Viszont veretes tanulmányokat készít a „populista” miniszterelnökről. Meg levegőért kapkod.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.