Örökölte a hazaszeretetet

Egán Iván Pál hadapród 1944 őszén egységétől megszökve önként jelentkezett a Budapestet védelmező magyar haderő kötelékébe. Nem elszökött a harctól – elébe ment a halálnak.

2019. 11. 18. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szomorú és szép történet. Egán Iván Pál hadapród 1944 őszén egységétől megszökve önként jelentkezett a Budapestet védelmező magyar haderő kötelékébe. Nem elszökött a harctól – elébe ment a halálnak. Vérében volt a bátorság, génjeiben a hazaszeretet. Még nem volt tizennyolc esztendős, amikor november 16-án – 75 éve – Üllő határában egy becsapódó orosz aknagránát végzett vele. Halálának évfordulóján, szombaton emlékmisét tartottak a Pest megyei kisvárosban, a Magyar Patrió­ták Közössége pedig felszentelt kopjafát állított a település katolikus temetőjében.

A tragikus sorsú fiatalember nem az egyetlen hősi halottja az Egán családnak. Az angol uralom elől 1809-ben Magyarországra menekülő ír főnemesi família szinte valamennyi nemzedéke nyomot hagyott a történelmünkben, nem egy közülük az életét áldozta új hazájáért. Az ifjú Iván Pál mellett két Egán az első, kettő a második világháborúban halt hősi halált, és volt – Egán (2.) Ede –, aki földművelésügyi miniszteri biztosként politikai orvgyilkosság áldozata lett az igaz oldalon. (Botlik József történész, akinek hamarosan könyve jelenik meg az Egán család hányatott sorsáról, a kopjafaszentelés előtt hosszan sorolta a magyarrá lett família emlékezetes cselekedeteit.)

Egán Iván Pál rövid életéről, bátor haláláról a kommunista kor Ságvári Endrétől bódult évtizedeiben természetesen szó sem eshetett, ő nem válhatott példaképpé, az önfeláldozó hazafiság eszményévé. Bár helytállásáért 1993 májusában a honvédelmi miniszter posztumusz hadnaggyá léptette elő, nevével azóta se találkozunk.

Nem értem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.