Öszvércímer

A bemutatott „új” Újpest öszvércímer aligha arat osztatlan sikert. Egy idétlen kompromisszum, semmi más.

2020. 07. 31. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afféle sikerként jelentette be az Újpest FC a minap, hogy a labdarúgó NB I 2020/21-es idényében a csapat mezén egy „új címer” kap helyet: a tradicionális logó egybeolvad a három éve bevezetett, nagy vitákat kiváltó szörnyváltozattal. A bemutatott öszvércímer aligha arat osztatlan sikert. Egy idétlen kompromisszum, semmi más.

Épp három éve, 2017 júliusában mutatta be a klubvezetés a leginkább egy vécéülőkére emlékeztető új címert. A belga tulajdonos azzal indokolta a változtatást, hogy „a klub fejlődése ezt kívánja…” (Frászt. Az új címerrel alighanem azt akarta elérni, hogy anyagilag is függetlenedjen az anyaegyesülettől, az UTE-tól: hiszen így már csak az ő cégéhez folyna be pénz.) Roderick Duchâtelet fütyült arra, hogy döntésével az egyik legpatinásabb – 1885-ben alapított – magyar sportegyesület futballistáinak, szurkolóinak, sőt egész Újpestnek a lelkivilágába nyúlt bele. Hidegen hagyta a stadion előtt tartott ezres tüntetés is, ahol egykori és mai játékosoktól kezdve alkalmi és törzsszurkolókon át az akkori újpesti polgármesterig rengetegen tiltakoztak. Az a feldúlt levél sem zavarta, amelyet 150 ismert „lila” írt alá, köztük olimpiai és világbajnokok. (Az UTE beperelte a belőle kivált futballklubot, mondván, a címerváltoztatáshoz az ő hozzájárulása is szükséges, ám a jogi csatában alulmaradt.)

2011-ben, amikor Duchâtelet megvásárolta a hajdan szebb napokat látott, hússzoros bajnok együttest, sokan a megváltót remélték benne, ám hamar kiderült, nincs komoly célja a társasággal, az pedig egyre lejjebb csúszott a tabellán. Legutóbb csaknem kiestek az első osztályból…

Mit akar ez a belga Újpesten?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.