Trianonra emlékezik a világ magyarsága

Országszerte megemlékezéseket tartanak ma a nemzeti összetartozás napja és a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából. Az Országgyűlés emlékülést tart, ahol Áder János államfő mond beszédet. Budapesten 16 óra 30 perckor egy percre megáll a tömegközlekedés, és ugyanekkor Kárpát-medence-szerte sok ezer templomban felzúgnak a harangok. Este fél kilenc előtt pedig több ezer helyen gyújtják meg az összetartozás tüzét.

2020. 06. 04. 5:59
null
Több ezer másikkal együtt a Szent István-bazilika harangját is megkongatják ma délután Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI / Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékülést tart ma délelőtt fél tizenegytől az Országgyűlés a nemzeti összetartozás napja és a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából, az eseményen beszédet mond Áder János köztársasági elnök. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ma 16 óra 30 perckor a Tolna megyei Alsónánán tart beszédet.

Ugyancsak délután fél ötkor akár tizenötezer templomban, imaházban is egyszerre kondulhatnak meg a harangok Kárpátmedence-szerte. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége korábban felekezettől függetlenül felkért minden Kárpát-medencei egyházközséget és gyülekezetet, hogy június 4-én, magyar idő szerint 16 óra 30 perckor száz másodpercig szólaltassa meg temploma, imaháza harangját a századik évfordulóra. Kérték továbbá azt is, hogy a harangszó után mondjunk el egy Miatyánkot a magyar nemzet egységéért és a keresztény/keresztyén hit védelmében, kapcsolódva ezzel a nemzeti összetartozás évéhez.

Szintén délután fél ötkor egy percre leáll a tömegközlekedés Budapesten a trianoni békediktátumra emlékezve, ebben az időpontban az utasok egy egyperces megemlékezést hallgathatnak. A Budapesti Közlekedési Központ korábban arról tájékoztatott, hogy aki ma délután akár a közösségi közlekedés járataival, akár autóval utazik Budapesten, számítson egy rövid idejű torlódásra, és a társaság javasolja, hogy utazása idejét mindenki ennek megfelelően tervezze meg.

Sok ezer tűz éghet este

Nagyon sokan csatlakoztak az Összetartozásunk tüze! elnevezéssel indult civil kezdeményezéshez is, amelynek szervezői a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma és tagszervezetei, vagyis a világban működő magyar cserkészszövetségek. A szervezők kérésének megfelelően ma 20 óra 20 perckor (budapesti idő szerint) várhatóan 58 ország csaknem 1800 településének több mint 3700 közössége gyújthatja meg az összetartozás tüzét. Minden érdeklődő jelentkezését várják a https://gyujtsukmeg.ma/ internetes oldalon.

Elkészült a XVI. kerületi önkormányzat rövid, de nagyon látványos kisfilmje, amelyet a trianoni békediktátum századik évfordulójára forgattak még május közepén. A videóban csaknem négyszáz, a történelmi Magyarország határait kirajzoló fáklya gyullad meg távirányítással, közben a P. Mobil zenekar közreműködésével a jól ismert Nélküled című szám csendül fel. A felvétel végén a fáklyákkal határolt területen belül, a színpad alatt bengál égők segítségével a piros-fehér-zöld nemzeti trikolór jelenik meg, alatta pedig az írás: Összetartozunk. A kisfilmet ma töltik fel a kerület minden online felületére. Az is elképzelhető, hogy a köztévén is látható lesz a néhány perces anyag.

Színházi előadásokkal, koncertekkel, virtuális múzeumtúrákkal, emlékműavatásokkal, emlékrepülésekkel és számos egyéb programmal is emlékezik az ország a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára.

Több ezer másikkal együtt a Szent István-bazilika harangját is megkongatják ma délután
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Egy marék föld

Békéscsabán a Munkácsy Mihály ­Múzeum szabadtéri kiállítást rendez, a Tria­non téren a Talléros zenekar katonadalokat ad elő, a Jókai Színház pedig irodalmi, zenés összeállítással készül. A Deák utcai református templomban ökumenikus istentiszteletet tartanak, a Békéstáji Művészeti Társaság kiállítást szervez a Csabagyöngye Kulturális Központnál, 20 óra 20 perckor pedig Seregi Zoltán színházigazgató az Összetartozásunk tüze! civil kezdeményezéshez csatlakozva lángot gyújt a teátrum előtt.

Szolnok önkormányzata délelőtt a Tiszai hajósok terén tart megemlékezést, amelyen felavatják Pogány Gábor Benő erre az alkalomra készült szobrát.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum centenáriumi virtuális múzeumtúrája Magyar Sándor és Endresz György óceánrepülők és repülőgépük, a Justice for Hungary történetét mutatja be, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár pedig történelmi kvízt szervezett.

A kettészakított Esztergom vármegye települései közösen emlékeznek az esztergomi országzászlónál és a kopjafánál. A történelmi vármegye magyar és felvidéki településeinek küldöttei egy-egy marék földet hoznak magukkal és helyeznek el a kopjafánál.

Ácson a Duna-parton tábortüzet gyújtanak, miközben a túlparti felvidéki településen, Csallóközaranyoson is nagy tábortüzet raknak. Ács testvértelepülésein, a felvidéki Madaron és a székelyföldi Olaszteleken szintén tűzgyújtással emlékeznek.

Mécsesekből Nagy-Magyarország

A csongrádi megyeszékhelyen a Szegedi Szimfonikus Zenekar fanfárosai adnak elő gyászdalokat a városháza erkélyéről délután, azt követően, hogy a Széchenyi téren félárbócra engedik a nemzeti lobogót. A közösségi közlekedés járatai egy percre leállnak a hozzájuk legközelebb eső megállókban, az autóbuszokon, villamosokon és trolibuszokon a trianoni veszteségekről szóló hangfelvételt játszanak be.

Keszthelyen a város lakói több mint hatszáz mécsesből rakják ki Nagy-Magyarország térképét a Fő téren.

Rédicsen, a kettészakított Zala megye jelenlegi határán, a magyar-szlovén határátkelőn őrtüzet gyújt Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja, Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Vigh László országgyűlési képviselő. Magyar Janez, a szlovéniai Lendva polgármestere pedig előimádkozza a Miatyánkot.

Ma az ország számos települése fölött tartanak emlékrepülést. A kezdeményezés ötletgazdái, Szakács Gábor és Talabos Gábor pilóták felhívására az ország minden részéből, a külhoni területekről és külföldről is jelentkeztek pilóták, repülőiskolák. Az eddigi regisztrációk alapján több mint 130 repülőgép tűnik fel az égen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.