Zaklatók, zaklatottak

A szocialisták országlásakor Veres János pénzügyminiszter nemes egyszerűséggel lefejelte a tv-kamerát.

2020. 05. 27. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megint buktunk. Az Emberi Jogok Európai Bírósága minap 1,6 millió forint nem vagyoni kártérítésre kötelezte a magyar államot, jelesül Kövér László házelnököt, amiért állítólag megsértette hat magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát, mikor 2016-ban kitiltotta őket az Országházból. Történt, hogy az Index.hu, a 24.hu, a Népszabadság és a HVG munkatársai az egyik ülésnapon olyan helyiségekben is forgattak, ahol nem szabad, megsértve ezzel az érvényes szabályokat. (Szegény kollégák csak fél évre rá, az őszi ülésszak kezdetekor léphettek be ismét a Parlamentbe.) A szamaritánus Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyúlt az elesettek hóna alá, akik legjobban azon akadtak ki, hogy a Ház rendjét a házelnök alkotta, és azt is ő dönti el, hogy ki szegte meg azt. (Miért, talán az Indexnek kellene szövegbe foglalnia az Országgyűlés házirendjét?) A kormány képviselői azzal védekeztek, hogy az egész pont fordítva volt: nem ők akadályozták az ellenzék tudósí­tóit, azok zaklatták a kormánypárti honatyákat. (Megjegyzem, utóbbiak el is szaladhattak volna előlük – lásd: talpraesett Gurmai Zita.)

Mennyivel demokratikusabb volt minden a szocialisták országlásakor, amikor Veres János pénzügyminiszter nemes egyszerűséggel lefejelte a tv-kamerát, amikor a riporter azt merészelte kérdezni tőle, mennyi lesz a háztartási hiány. (Nem emlékszem, hogy ezen akkoriban feldúlta volna magát valamelyik emberjogi felekezet, TASZ, Helsinki Bizottság, Amnesty International stb.)

Míg fabrikálom e sorokat, azon tűnődöm, hozott-e már olyan ítéletet a strasbourgi bíróság, amelyben nem az emberjogiaknak volt igazuk?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.