Amerikai űrhajó indul májusban

Május 27-én a floridai Kennedy Űrközpontból két amerikai űrhajós indul a Nemzetközi Űrállomásra. Miért fontos ez a bejelentés? Mert az űrsiklók 2011-es nyugdíjazása óta, azaz kilenc éve nem indult amerikai űrhajósokkal az Egyesült Államok területéről rakéta a Nemzetközi Űrállomásra.

Magyar Nemzet
2020. 04. 23. 13:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2011. július 8-án szállt fel az Atlantis űrrepülőgép, majd tizenegy nappal később visszatért a Földre. Azóta a NASA az orosz Szojuz űrhajók segítségével juttatta fel az űrállomásra, illetve hozta le onnan űrhajósait. Május 27-én, helyi idő szerint délután 4 óra 32 perckor ugyanarról a helyről indulnak az utódaik, ahonnan egykoron az Atlantis startolt. Azonban nem a NASA űrhajója emelkedik a magasba, hiszen az amerikai űrügynökség nem gondolt az űrsiklók utáni korszakra. Nem tervezett és nem épített űrhajót. Ehelyett megbízott két magáncéget – a SpaceX-et és a Boeinget –, hogy azok fejlesszenek rakétákat és űrhajókat.

Az elmúlt évek buktatókban és sikerekben bővelkedő kísérletei alapján úgy tűnik, kifejlesztettek egy kellően biztonságos és erős rakétát – ez a Falcon–9; és egy megbízható űrhajót – ez a Crew Dragon. A SpaceX tavaly márciusban sikeres demonstrációs repülést végzett űrhajósok nélkül. Januárban szándékosan elpusztított egy hordozórakétát. Nagy magasságban, az Atlanti-óceán fölött eltávolította a Crew Dragont a rakétától – ezzel azt szimulálták, amikor emelkedés közben a hordozórakéta meghibásodik, s az űrhajósok emiatt kényszerleszállást hajtanak végre. Noha a NASA a koronavírus kitörése óta jelentősen csökkentette a központokban végzett munkát – alkalmazottainak többsége otthon dolgozik, még olyan feladatok elvégzésén is, mint a Curiosity marsjáró irányítása a vörös bolygón –, a SpaceX-repülést alapvető munkának tekintik.

Jelenleg három űrhajós dolgozik a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, három másik űrhajós múlt pénteken tért vissza. A kisebb személyzet miatt korlátozni kell a tudományos munkát – az űrhajósok idejük nagy részét az űrállomás működtetésével töltik. A május végén két NASA-űrhajós indul útnak: Douglas G. Hurley és Robert L. Behnken. Mindketten repültek korábban, Hurley például az Atlantisz űrsikló utolsó útján a pilóta volt – ő eddig 28 napot töltött az űrben, míg társa 29 és felet. Most hosszabb ideig maradnak. Februárban Hurley arról számolt be, hogy űrsétákra képezték ki, illetve hangsúlyos feladata lesz az űrállomás robotrendszerének irányítása.

Ha sikeres lesz a demonstrációs út, a következő alkalommal a Crew Dragon űrhajó négy utassal veszi célba az űrállomást: akkor három amerikai és egy japán szakember indul majd el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.