időjárás 2°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Hogyan tartsuk szinten nyelvtudásunkat nyelvvizsga után?

Forrás: unilife.hu
2021.04.04. 14:41
Hogyan tartsuk szinten nyelvtudásunkat nyelvvizsga után?

Miután véget érnek a kötelező nyelvi órák és túl vagyunk a sikeres nyelvvizsgán, gyakran esünk abba a hibába, hogy hagyjuk tudásunkat megkopni. Most megosztunk veled 6+1 praktikát, amivel tanulás nélkül is szinten tarthatod nyelvtudásod – írja az UniLife.

Erasmus, külföldi gyakorlat

Az anyanyelvi környezetben való gyakorlástól tényleg nincs hatásosabb mód, azonban sokkal több lehetőség van hosszabb idejű külföldi tartózkodásra, mint hinnéd. A különböző típusú Erasmus programokról, gyakorlati lehetőségekről már mindenki hallott, bármikor kérhetsz részletes felvilágosítást egyetemeden.

Tudtad, hogy lehetőséged van önkéntes munkavégzésre egy másik országban? Választhatsz pár hónapos rövid vagy akár éves, hosszú időtartamú programok közül is. Első lépésként regisztrálnod kell, az Európai Szolidaritási Testület oldalán, majd megkezdődhet a keresgélés. Úti cél, érdeklődési terület, megvalósítási időtartam: mind-mind tőled függ. A törökországi bébi teknős mentéstől kezdve, a lengyel óvodai segítőn át, a spanyol Vöröskeresztig bármit találhatsz. Számtalan szervezet kínál lehetőségeket kulturális, környezetvédelmi, sport, média és különböző szociális területeken. Szállásról általában ők gondoskodnak, némi zsebpénzzel pedig támogatnak, ami fedezi kint a megélhetésedet. Azonban ne feledd, önkéntes munkáról van szó, tehát a tapasztalatszerzés, élmények és külföldön való tartózkodás a fő motivációs elemek ennél a programnál.

Legyél te is au pair

Számtalan közvetítő cég foglalkozik ezzel, hogy megfelelő családokat és au paireket párosítsanak össze. Az aupairworld.com oldalon például regisztráció és célország kiválasztása után máris válogathatsz a lehetőségek közül. Két-három hónapos nyári babysitterkedéstől kezdve minden igényre találsz ajánlatot.

Miért nagyszerű?

 • Egy családdal lakhatsz, akik megmutatják neked milyen is a mindennapi élet, amit egy nyaralás során sosem tapasztalhatsz meg.
 • Munkaidődet édes gyerekekkel töltheted nagytesó szerepben, majd amikor a szülők nem dolgoznak, jöhetnek a kirándulások és az ország felfedezése.
 • A jelenlegi koronavírus helyzet miatt természetesen gondold át jól, informálódj a célországról és Magyarország Konzuli Szolgálat honlapjáról az utazás biztonságát és lehetőségét illetően.

  Az online csevegések is hasznosak lehetnek

  Fotó: unsplash

  Találj beszélgetőtársat

  Sokan alapvetően sem vágynak külföldi kalandokra, a jelenlegi járványhelyzet pedig amúgy is megnehezíti az utazást. Ha inkább otthonod nyugalmából elevenítenéd fel a nyelvtudásodat, arra is van lehetőség. Számtalan weboldal létezik, ahová a világ minden tájáról regisztrálnak, hogy beszélgető partnert találjanak. (Fontos: Ne keverd a társkereső oldalakkal!) Te gyakorolnád az angolt, a másik oldalon pedig Londonból valaki Magyarországról szeretne többet megtudni, esetleg magyarul tanulna?Máris megvan a tökéletes csere! Személy szerint az Interpalsról van tapasztalatom, ahol a language exchange menüpontnál még azt is kiválaszthatod, milyen nyelven tanulnál és te milyen nyelven tudnál tanítani. Ezek a felszínes beszélgetések persze a legtöbbször megakadnak a family és free time témaköröknél, de ha nem szeretnél nyelvtanárhoz menni, nagyon hasznos tud lenni.

  Netflix idegen nyelven

  Ha inkább a hallás utáni készségeidet fejlesztenéd, persze nem az unalmas magnóhallgatásos feladatokkal, akkor csak állítsd át a Netflixed nyelvét vagy bármilyen másik oldalt, ahol eredeti nyelven találsz filmeket és sorozatokat. Nagyon sokat segítenek, a színészek különböző akcentusai, új szófordulatok elsajátítása, észre sem veszed, hogy ragad rá az ő hanglejtésük és beszédstílusuk. Ezen kívül, mindenképp meg kell említenem személyes kedvenceimet, a TED videókat is, ahol szintén lehengerlő előadásokat láthatunk és hallhatunk az előadók anyanyelvén, amelyekkel megint sokat fejlődhetsz.

  Zenével

  Kedvenc számaiddal játszva tanulhatsz! Hogyan? Látogass el a lyricstraining.com oldalra, válaszd ki a nyelvet, írd be az előadót vagy dal címét és döntsd el milyen nehézségi szinten szeretnél játszani. A zenék szövegéből kihagyott szavakat kell beírnod, ami a teljes szószám 25%-tól egészen 100%-ig terjedhet. A kedvenc számod, amelyiknek már kívülről tudod a szövegét nem ér, keresd a kihívást!

  A teljes cikk ITT olvasható el.