időjárás 3°C Nándor 2021. October 19.
logo

A Z-generációs lét napos és kevésbé napos oldala

Forrás: unilife.hu
2021.07.23. 11:55
A Z-generációs lét napos és kevésbé napos oldala

A Z-generáció azon fiatalokat foglalja magába, akik 1997 és 2012 között látták meg a napvilágot, azaz fiatal felnőttek, tinik és gyerekek is esnek a Z-generáció esernyője alá. Sok tulajdonság és élmény van azonban, amin Z-generációsként osztozunk, és amit az idősebb generációk nem éltek át – írja az Unilife.hu.

Állandó internethasználat, aggasztó jövőkép, durva versengés – ez csak néhány azok közül a dolgok közül, ami rengeteg Z-generációsnak ismerősen csenghet. Részben a világ rohamos változása miatt az épp felnövő generáció sok mindenben más, mint az azt megelőzőek.

Elfogadó korosztály

A Z-generáció tagjaira jellemző a sokszínűség elfogadása, sőt, a kisebbségekért és elnyomottakért való kiállás – nyitottak és tágabb látókörűek, amihez az internet nyújtotta szabadság is hozzájárul. Az igazságérzet azonban frusztrációt és dühöt is eredményezhet, ám ez szükséges valódi változás eléréséhez – ennek fényében a Z-generáció még nagy volumenű változásokat is elérhet a jövőben, ha kellően jól használják a rendelkezésükre álló eszközöket.

Megosztott figyelem

Szó szerint és átvitt értelemben is nehéz egy, vagy kevés dologra fókuszálni a fiatal generáció részeként, hiszen a lehetőségek tárháza végtelennek tűnhet. Legyen szó potenciális partnerekről, munka- vagy tanulási lehetőségekről, vagy éppen egy olyan bagatell dologról, mint egy új sorozat elkezdése, egy Z-generációs számára nehéz lehet a döntés, majd az azt követő elköteleződés. Ehhez járul még a kimaradástól való félelem, amit szintén sokan megtapasztalnak, ha neadjisten valamit nem tudnak megkapni vagy átélni, amikor szeretnék.

Még a legidősebb Z-generációsok számára is rettentő korai évektől elérhető az internet
Fotó: Pixabay

Alacsony önbecsülés

Egy olyan generáció részének lenni, ahol már szinte mindenki nagy hangsúlyt fektet a tanulásra, nyelveket beszél, sportol, vagy valamiben tutira extrajó, ott olykor nehéz magabiztosnak maradni. A durva verseny mellett pedig a közösségi média is óriási hatást gyakorol fiatalok százezreire, ahol sokszor irigykedve nézik mások tökéletesnek ható életét – időbe telik rájönni, hogy a hibátlan Insta nem egyenlő egy boldog élettel.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Mondatok, aminek 2021 előtt nem lett volna értelme

2020 enyhén szólva is nem várt és nem is túl örvendetes újdonságokkal kecsegtetett, amelyek mindenki életére hatással voltak, és az életstílusunk megváltoztatása mellett olyan dolgokat is jelentett, amik akkor még újak voltak, mostanra azonban a mindennapi életünk részei. 2021-ben sem tűntek el a nehézségek mágikus módon, ellenben ismét szánt nekünk újdonságokat az élet – de mik voltak ezek?

Tovább...