időjárás 5°C Vendel 2021. October 20.
logo

Nem vettek fel az egyetemre – hogyan tovább?

Forrás: unilife.hu
2021.07.24. 17:34
Nem vettek fel az egyetemre – hogyan tovább?

Érettségi után kikerülni a nagybetűs életbe? Talán túl sokat is hallja az ember, míg tényleg eljut odáig. De hogyan érvényesül mindez a valóságban, ha véget ér a középiskola? Az Unilife.hu összeszedett néhány fontos teendő arra az esetre, ha nem lehetünk azonnal egyetemisták.

A korábban jól átgondolt felvételi sorrendek új értelmet nyernek nyáron, mint ahogy a gólyatáborok, bulik, és az évkezdés is. Kilépünk a burokból, ami addig körülvett bennünket, hiszen a tanárok, a fix osztálytársak, a jól megszokott osztálytermünk mind olyan biztonságot jelentettek, amiket mindezidáig nem tudtunk értékelni, mert természetesek voltak.

Ünnepelni való ugyebár mindig van, csak meg kell találni az okot rá.

A felvételi ponthatárok kihirdetése most újabb izgalomra adott okot a fiataloknak. De mi van akkor, ha a nyári dorbézolás közepette kimaradunk abból a körből, mikor az új egyetemistákra koccintunk, mert mi nem kapjuk meg a sikeres felvételi értesítőt?

Kicsit kudarcot vallott, megtört érzés, kár is lenne tagadni.

Ha túljutunk a kiábrándulás első hullámain, jobb, ha megtervezzük, hogyan tovább. Pihend ki magad a nyár hátralévő részében, de ne felejtsd el, utána újult erővel kell nekifutnod a továbbiaknak. Lesznek ennél jóval nagyobb csalódásaid is.

Jóllehet, az alábbi útmutatások elsőre csupán a korábban említett öreges aranyköpéseknek hangozhatnak, azért ne felejtsd el, hogy tapasztalati alapokon nyugszanak, tehát ha senki nem veszi észre, a szíved mélyén nyugodtan megfogadhatod őket!

Ne add fel!

Vagyis kellenek konkrét célok. Megpróbálni újra a hőn áhított szakot, vagy ha meggondoltad magad, jelentkezz máshová. Rengeteg érdekes szak van, fuss neki újra! Egyrészt lesz még lehetőséged pótfelvételizni is. Ha esetleg az sem sikerülne, akkor még mindig megpróbálhatod keresztfélévben, vagy jövőre. Ha kell, érettségizz újra a jobb jegyekért. Ha végre saját jövedelmet szeretnél, az is érthető, de inkább részmunkaidőben, vagy diákmunkában gondolkodj. Vedd számításba, hogy továbbtanulással később sokkal jobb esélyekkel indulhatsz a munkaerőpiacon. Arról nem is beszélve, hogy egyetemistának lenni jó, ha elveszíted a diákéveidet, azt később már nem fogod tudni ugyanúgy pótolni.

Ha túljutunk a kiábrándulás első hullámain, jobb, ha megtervezzük, hogyan tovább
Fotó: Pixabay

(Napi)rend a lelke mindennek!

Nyilván nehéz egyik napról a másikra elengedni azt a fajta kötelező mindennapos rutint, ami azelőtt 12 évig az életed része volt; ráadásul eddig mindig megmondták, mit kell tenned. Az unalomig hajszolt elkallódás lehetősége itt kerül elő igazán, ha nem teszel ellene te magad, egy fix napirenddel. Saját magadnak feladatot találni óriási teher, mégis jelentősen javulhatnak a kilátásaid, ha nem hagyod, hogy a kitaszítottság érzése hatalmába kerítsen.

Ragaszkodj a terveidhez!

Mindegy, hogy melyiket választod, de a döntés határozott legyen! Hiába tűnik soknak az előtted álló üres év, hamarabb elérkezik a következő fejezet, mint gondolnád. Legyen koncepció a hétköznapjaidra: pótfelvételizz és mellette sportolj, mert anélkül egyébként sem működnek a hétköznapok. Tanulj nyelvet,az mindig hasznodra válik, ráadásul ha nem foglalkozol vele, könnyen el is felejted. Rengeteg szakképzésre tudsz jelentkezni, amikkel plusz pontokat szerezhetsz. Ha bejutsz majd az egyetemre, számos erasmus lehetőség vár rád.

Az 5 éves érettségi találkozón fel sem fog tűnni, ha egy évvel később kezdted az egyetemet. A második kihagyott év után viszont már nem menne úgy a tanulás, se a munkakedv, de még az ismerkedés sem. Ne hagyd, hogy kicsússzon a kezeid közül ez az időszak, mert ha visszakerülsz majd a körforgásba, látni fogod, mennyit nyertél rajta!

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A Z-generációs lét napos és kevésbé napos oldala

A Z-generáció azon fiatalokat foglalja magába, akik 1997 és 2012 között látták meg a napvilágot, azaz fiatal felnőttek, tinik és gyerekek is esnek a Z-generáció esernyője alá. Sok tulajdonság és élmény van azonban, amin Z-generációsként osztozunk, és amit az idősebb generációk nem éltek át.

Tovább...