időjárás 5°C Vendel 2021. October 20.
logo

Esküvői etikett – biztos, hogy jól csinálod?

Forrás: unilife.hu
2021.08.01. 10:39 2021.09.13. 09:23
Esküvői etikett – biztos, hogy jól csinálod?

Mennyi pénzt kell vinni, mit vegyek fel, kell-e majd táncolnom a menyasszonnyal? Ilyen és ehhez hasonló kérdések kavarognak az emberben, ha meghívót kap egy ismerőse nagy napjára. Eláruljuk, mire kell figyelni: esküvői etikett következik, kezdőknek és haladóknak egyaránt – írja az UniLife.

Bátortalan kezdés után úgy tűnik, idén végre beindult az esküvő-szezon: a 2021-es nyár a járvány utáni első fellélegzés. Nem csak a maszk eldobása tekintetében lehetünk lazábbak, hanem a nagyobb létszámú összejövetelek is újra zöld utat kaptak. Ám hogy az újdonsült házaspár tényleg élete napját ünnepelhesse a lagzin, mutatunk néhány alapszabályt, amelyet érdemes szem előtt tartani.

Tedd tiszteletedet!

Ha meghívtak, ott a helyed. Annak ellenére, hogy sok extrovertált ismerős hangoztatja bátran, hogy nem akar nagy felhajtást, de ha az invitálás ellenére sem jelennek meg az emberek és lézengeni lehet a szertartás alatt, az igencsak lehangoló. Közeli rokon, barátság esetén még a nyaralást és egyéb születésnapi programokat is illik háttérbe szorítani ennek javára. Arról nem is beszélve, hogy bár egy ideig úgy tűnhet, hogy ki sem látsz a sok esküvőből, azért ne feledd, hogy ezek csak alkalmi „összejövetelek”, amelyek az életkor előrehaladtával szép lassan lecsengenek és utána már csak a következő generáció mulatságaira leszel hivatalos -örömszülő szerepben. Szomorúan hangzik, ugye? Használd ki, menj el, jó móka lesz!

Illusztráció
Fotó: pixabay

Fekete-fehér, igen-nem

Öltözz fel kulturált ember módjára, mondjuk úgy, mint aki egy esküvőre megy. Az íratlan aranyszabályok sora végtelen, de van azért néhány, amit mindenkinek kötelező (lenne) ismernie. A megfelelő irány a diszkrét, szolid elegancia.

  • Először is fontos a szín: a fehér, törtfehér a menyasszony színe. Még akkor sem illik magadra húzni, ha tudod, hogy a menyasszonynak pink ruhája lesz, mert az volt az álma. Ez persze nem jeleti azt, hogy ne lehetne egyáltalán fehéret venni, elvégre az esküvők java-részét nyáron tartják, tehát sanszos, hogy lesz olyan pillanat a nap folyamán, amikor nagyon meleg lesz. Lehet fehér felsőt más színű szoknyával, öltönynadrággal viselni, vagy valamilyen világos árnyalatú ruhát fehér masnival. De az egyszínű fehér ruhádat tartogasd máskorra, ellenkező esetben a násznép tudni fogja, hogy minimális etikett ismereted sincs; vagy még rosszabb, szándékosan szeretnél borsot törni a menyasszony orra alá.
  • A fekete a gyász színe, mondjuk hozzá kell tenni, hogy a „klasszikus kis fekete” mindig örök darab, tehát ezzel kimondottan nem bántasz meg senkit, ha felveszed, de jobb, ha másra esik a választás. Ha ragaszkodsz hozzá mégis, akkor szerencsés döntés, ha feldobod valamivel, egy színes övvel, nyakkendővel, vagy táskával, hogy ne legyen túl komor.
  • A piros a menyecske színe. Jóllehet, ma már egyre kevésbé választják a menyecskék a tűzpiros verziót, a 21. század egyre több teret ad ugyanis az egyéni színeknek, amelyekbe a friss házaspár éjfélkor, a közös táncuk után átöltözik. A régi időkben viszont a menyasszonyok tisztaságát és szüzességét a fehér ruha jelképezte, amit piros ruha váltott, utalva ezzel az új asszony ártatlanságának elvesztésére. Dacára annak, hogy a hagyomány több helyen is csorbult azóta, udvariatlanság, ha pirosat veszel fel vendégként. Itt is a mértékletesség a fontos: kis részben vagy apró kiegészítők formájában azért belecsempészheted a szettedbe.
  • A cikket ITT olvashatod tovább.