idezojelek

Ne feledjük 2006 véres szeptemberét

Mindent meg kell tenni, hogy a jogsértések legfőbb politikai felelőse ellenzékben maradjon.

Cikk kép: undefined

A valódi demokrácia igazi értékmérője a véleménynyilvánításhoz és a békés gyülekezéshez fűződő alapjog. A szocialista–szabad demokrata kormányok idején a rendőrség több esetben jogellenesen tiltotta meg a gyülekezést, gondoljunk csak a Horn-kormány idején tartott gazdatüntetésre, a Medgyessy-kormány idején megtiltott gesztenyéskerti demonstrációkra, avagy a Kempinski Hotel előtt tartott spontán tüntetésre.

A rendőrség a gyülekezési jogukat gyakorlókkal szemben azonban soha nem lépett fel olyan brutális kegyetlenséggel, mint 2006 őszén. Gyurcsány Ferenc, miután úgy látta, hogy „bátor igazságbeszéde” jelentősen javít népszerűségén s eltereli a figyelmet a tervezett antiszociális megszorító intézkedésekről, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján 2006. szeptember 17-én szinte bizonyosan kiszivárogtatta az őszödi beszédet. A hazugság és a megszorítások miatti jogos felháborodás miatt több hétig tartó spontán tüntetés kezdődött a Kossuth téren, ahol különböző, a Fideszhez közeli, a nemzeti radikális mozgalmakhoz köthető és más szónok szólaltak fel. A békés tüntetés egyetlen közös célja a Gyurcsány-kormány lemondása és új országgyűlési választások kiírása volt.

Gyurcsány Ferenc, a Jobbik 2006-os gyökereitől elszakadó Jakab Péter és mások 2006 ősze kapcsán „ribilliót”, azaz lázongást, hőbörgést látnak. A legtöbb tüntetői jogsértésre, telefonfülkék, autók megrongálására, rendőrök kővel dobálására a Magyar Televízió szeptember 18-i „ostromakor” került sor. Sokan elfelejtik azonban, hogy egy azóta is kellőképpen ki nem vizsgált provokáció történt a tévészékház előtt. Történt ugyanis, hogy a Hír TV-t nézve, szolgálaton kívül önként a helyszínre sie­tő Majoros Zoltán Rebisz-ezredes és egysége egy éleslőszerekkel megtöltött, fegyverekkel teli nyitott rendőrautót talált a helyszínen. Amennyiben a radikális tüntetők valamely csoportja még Majoros előtt megtalálta a rendőrautót, s mégsem nyúltak hozzá a szállítmányhoz, nagy tiszteletet érdemelnek. Aki ugyanis tudatosan hagyta ott a fegyvereket, annak volt a célja egy valódi ribillió, egy fegyveres, erőszakos lázadás kirobbantása.

A Magyar Televízió székházánál történtek másik kulcseseménye az volt, amikor Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője (ma a Mi Hazánk nevű nemzeti radikális párt elnöke), a tüntetés vezérszónoka petíciót próbált eljuttatni a Magyar Televízió székházába, hogy azt ott felolvassák. Toroczkai­nak a fent említett Majoros ezredes segítségével sikerült bejutnia a székházba. Rudi Zoltán, a Magyar Televízió elnöke, továbbá helyettese a felolvasás engedélyezése ügyében hárította a felelősséget, így a máig ismeretlen felelős szerkesztő hozta meg a döntést, hogy a petíciónak nincs hírértéke, ezért nem olvassa fel. Magyarország 1990 utáni történetének a legnagyobb tüntetése és a Magyar Televíziónak a tüntetők egyik vezérszónoka által küldött petíció minden sajtószakmában járatos szerkesztő számára vezető hír. Amennyiben a petí­ciót beolvasták volna akkor, az MTV székháza előtt valószínűleg kevesebb rendőr és tüntető szenvedett volna súlyos sérüléseket.

2006 ősze kapcsán a szeptember 18-i tévéostrom és az október 23-i brutális rendőrattak van a köztudatban. A lakosság jelentős része elfeledkezik a 2006. szeptember 19–20. és szeptember 20–21. éjszakáján történtekről. Ezen időszakban a Blaha Lujza tér, az Oktogon és a Nyugati pályaudvar környékén voltak spontán tüntetések, a rendőrség egy-egy valóban előforduló, szórványos erőszakos cselekményre hivatkozva a demonstrálókat kiszorította, majd a tüntetők egy kisebb csoportját, illetve a Budapest belvárosában „rosszkor rossz helyen” tartózkodó fiatalok egy részét elfogta.

A Magyar Rádió székházában jogellenesen berendezett ideiglenes rendőrségi fogdában, a kerületi rendőrkapitányságokon, illetve fővárosi és vidéki büntetés-végrehajtási intézetekben töltött előzetes letartóztatások során a rendőrök, illetve bv.-intézeti munkatársak egy része brutális jogsértéseket követett el.

2006. szeptember 19–21. két éjszakáját Kormos Valéria tényfeltáró újságíró embervadászatnak nevezte. Az eseményeket a Morvai Krisztina és Völgyesi Miklós társelnökök vezette Civil Jogász Bizottság jelentése és a Miniszterelnökséget vezető jelenlegi miniszter, Gulyás Gergely vezette albizottságának a jegyzőkönyvei részletesen feltárták. Miután 2006-ban és azt követő években a Nemzeti Jogvédő Szolgálat együttműködő ügyvédjeként sok személyes tapasztalatot is gyűjtöttem, fenti tárgykörben nemrégiben könyvem is jelent meg a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány gondozásában.

Csak néhány példa: Csáki Lívia és Garamszegi Laura, a belvárosi utcákon találkozó fiatal lányok és barátjuk, Tarsoly Milán, Kanyó Bernadett, egy vidéki fiatal lány; őket több társukkal a Puskin utca környékén fogták el a rendőrök. Bálint Mihály erdélyi fiatalember, aki kislánya keresztelőjére pénzt szerzendő Budapesten dolgozott, majd szeptember 20-án narancssárga kabátban sörözött a barátaival, s a rendőrök később előállították.

Dukán Dániel szeptember 20-a emblematikus figurája, aki ismeretlen okokból vidéki börtönben töltötte előzetes letartóztatását, s ott valóságos kálvárián ment keresztül. Egyikük sem tüntetni ment szeptember 20-án éjszaka a pesti belvárosba, mégis ők és számos társuk is jogellenes szabadságkorlátozó kényszerintézkedések áldozatául estek. A fogdában a megalázó térdepeltetős „beavatási szertartáson” kívül sokan nem részesülhettek orvosi ellátásban. Néhányan, így Dániel is, a 2006. őszi önkormányzati választáson nem élhettek választójogukkal – pedig a jogerősen szabadságvesztésre ítéltekkel ellentétben az előzetes letartóztatottakat, éppen az ártatlanság vélelme miatt, megilleti a választójog.

A szeptemberben elfogottak előzetes letartóztatását a másodfokú bíróság megszüntette. A 2006. szeptember 20-i ügyekben az ügyészség legtöbbször csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt emelt vádat. Az esetek többségében egymást nem ismerő vádlottak a kizárólag a rendőr tanúk vallomására alapozott vád szerint csoportosan köveket dobáltak a rendőrök felé, volt olyan eset is, amikor tiltott rendőrségi fémbotot, „viperát” is birtokoltak volna. A vádlottak többségét a bíróság végül felmentette, másokat a semmisségi törvény. 2006 szeptemberének áldozatai közül az előzetes letartóztatás, a testi, lelki megaláztatás miatt sokan kártérítést nyertek, de Dukán Dániel kártérítési ügyében téves tényállási elemekre vezetett, jogilag erősen vitatható ítéletek miatt az igazság még nem aratott teljes diadalt.

2006. szeptember 20-án olyanok szenvedték el ezen sérelmeket, akik a nekik felrótt bűncselekményeket nem követték el, egy részük a békés gyülekezéshez fűződő alapjogával élt, mások véletlenül jártak akkor Budapest belvárosának az utcáin. Nem volt semmiféle ribillió. Szeptember 21-én Gyurcsány Ferenc elégedetten nyilatkozott: „Nincs türelem a rendbontókkal szemben, a leghatározottabban fel kell lépni ellenük.” Az akkori miniszterelnök szerint Budapesten és Magyarországon rend van, a rendőrség éjszaka megvédte az embereket. „Az elmúlt éjszaka és hajnalban a rendőrség példamutató határozottsággal és egyértelműséggel állította helyre a rendet.”

Gyurcsány és felesége, Dobrev Klára, valamint társaik a mai napig nem látnak semmi kivetnivalót a Magyarországon az emberi jogok ellen 1990 és 2021 között elkövetett legnagyobb jogsértéssorozatban. Gyurcsány rendszeresen olyan jogsértő, antidemokratikus cselekményekkel vádolja Orbán Viktort és a Fideszt, amelyeket maga készül elkövetni. A volt miniszterelnök választási veresége esetén erőszakos tüntetésekre, utcai zavargásokra, választási győzelem esetén a demonstrációk 2006-hoz hasonló módszerekkel való szétverésére készül. Például 2021. augusztus 27-én Gyurcsány Ferenc egy szegedi választási fórumon arról beszélt, hogy a szakembereik minden jogi, politikai és közbiztonsági forgatókönyvvel számolnak a 2022. áprilisban esedékes országgyűlési választásra.

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a 2006. őszi események legfőbb politikai felelőse mindörökre ellenzékben maradjon. A jogszabályok megváltoztatásával azonban megakadályozhatjuk, hogy esetleges hatalomra kerülése esetén Gyurcsány könnyen elbánhasson a kormányellenes demonstrálókkal. A kulcs a gyülekezési törvény, amelyet haladéktalan alaptörvény-módosítással sarkalatos törvénnyé kell tenni, így egy egyszerű kormánytöbbség nem korlátozhatja e fontos szabadságjogot.

A szerző alkotmányjogász

Borítókép: MTI/Beliczay László

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.