idezojelek

A békemenet és az ATV

A balliberális tévécsatorna az Orbán-beszédnél fontosabbnak tartotta a Mediashop című műsor közvetítését.

Cikk kép: undefined
2021. 10. 24. 10:01
Fotó: Kurucz Árpád

Október 23-án délután több százezer magyar ember vonult méltóságteljesen a békemenet kijelölt útvonalán. Velük tartott sok ezer erdélyi és külföldről érkezett szimpatizáns, amint azt a lengyel, olasz, szlovén, német, svéd és más nemzetbéli zászlók is jelezték. És miközben a politikailag kétségkívül nem semleges Hír TV egyenes adásban sugározta a hatalmas menet vonulását, pusztán kíváncsiságból átkapcsoltam az ATV-re. Érdekelt, hogy az ötvenhatos forradalom 65. évfordulójának nagy horderejű eseménye vajon foglalkoztatja-e a politikai szempontból ugyancsak elkötelezett médiumot.

Nos, nem foglalkoztatta. Tudjuk, az ATV egy magán tévécsatorna. Önálló, miként a Hír TV is az. Feltételezhetnénk, hogy egy balra húzó orgánumnak is számít a nemzet ünnepéhez kapcsolódó nagyszabású esemény, pláne, ha az a magyarok millióinak is fontos. Ne legyenek illúzióink: az ATV ezt az eseményt nem tartotta érdemesnek arra, hogy élő adásban számoljon be róla.

Miközben a Hír TV drónnal és földi kamerákkal is követte a békemenetet, az ATV fontosabbnak tartotta a Mediashop című műsor zavartalan közvetítését. Egy-egy pillanatra átkapcsolva megtudhattam például, milyen nagy áldás a háztartásban egy különleges bevonatú, hosszú élettartalmú serpenyő, amelyet óriási kedvezménnyel megszerezhet a szerencsés vásárló. Az Erzsébet térnél, a Deák térnél, a Károly körúton (stb.) feltorlódott több százezres tömeg ezalatt Orbán Viktor ünnepi beszédét várta.

A napsütésben lenyűgöző látványt nyújtott a kijelölt útvonal teljes szélességét kitöltő, zászlóktól díszes tömeg lassú vonulása. Amikor a menet eleje az Erzsébet térhez ért, a Gellért tér felől még mindig ezrek haladtak a Szabadság híd felé. Négy óra tájban Orbán Viktor a mikrofonhoz lépett.

A miniszterelnök többek között arról szólt, hogy a magyarság a szabadság népe, amely történelme során hatalmas áldozatok árán is bizonyította a szabadság iránti elkötelezettségét. Beszélt azokról az eredményekről, amelyek érezhetően javították a magyar emberek életszínvonalát, közérzetét, és emlékeztetett a kormány újabb intézkedéseire: az adó-visszatérítésre, a nyugdíjak és a minimálbér emelésére. Az ünneplő tömeg időről időre nagy tapsokkal fejezte ki tetszését és egyetértését.

Nem volt kétséges, hogy amit a magyar kormány a brüsszeli ellenszél, a kemény támadások és bírálatok közepette tesz, az tetszik azoknak a magyaroknak, akik szívesebben vállalják az igazságos küzdelmet, mint a gyáva meghunyászkodást. Felzúgott a taps, amikor a miniszterelnök kijelentette: „A Brezsnyev-doktrína levegője járja át Európát, Brüsszelnek észre kellene vennie, hogy velünk még a kommunisták sem boldogulnak (…). Mi vagyunk az a Dávid, akit jobb, ha Góliát elkerül.”

És különösen nagy sikert aratott a kormányfőnek ez a gondolata: „A rezsi- és a migránsügy után harmadszor is igazunk lesz, az iskola falainál megállítjuk az erőszakos LMBTQ-propagandát. Megvédjük a gyerekeinket.” A jelenlévőket érezhetően lelkesítette Orbán Viktor bátor, egyenes, jól felépített szónoklata.

Közben megint átkapcsoltam. Az ATV a miniszterelnök beszédének élő közvetítése közben fontosabbnak tartotta arról tájékoztatni a nézőit, hogy miként lehet nagy hatású tisztítószerekkel rendbe tenni koszos grillrácsokat és sütőket, valamint a fürdőszoba padlócsempéit. Nem kívánom bírálni az ATV műsorpolitikáját, mivel az önmagát minősíti, csupán megjegyzem, hogy arrafelé – a jelek szerint − a reklámbevételek annyira fontosak, hogy a nemzeti ünnepeket is felülírják.

Hazánkban sok millió olyan honpolgár él, akinek többet jelent az ötvenhatos forradalom évfordulója, annak méltó megünneplése, mint a kedvezményesen megvehető háztartási eszközök reklámozásának bűvölete. Persze, aki elvakultan rajong a balliberális ideológia és propaganda hangadóinak nemzet- és keresztényellenes tevékenységéért, az nem szívesen hallja a miniszterelnöktől, hogy a baloldali ellenzékiek még azon az előválasztáson se tudtak nyerni, amelyen csak ők indultak.

A békemenet élő közvetítése, majd az ünnephez kevésbé méltó, már-már szánalmas ellenzéki rendezvények bemutatása láttán a nemzeti érzelmű honpolgárok elégedetten dőlhetnének hátra. Gondolhatnák, hogy nincs mitől tartani, az erő velünk van. Orbán Viktor óvatosságra intő szavai nekik is szóltak: „Néhány erőtlen baloldali párt miatt nem kellene ennyien összegyűlnünk, de ez ne tévesszen meg bennünket! Ami igazán számít, az a baloldal nemzetközi hátországa, a pénz, a média és a hatalom, ami őket támogatja. Ezt csak több millió magyar együtt tudja legyőzni és kiszorítani az országból.”

Az ünnepi beszéd és a békemenet lezajlása után még belenéztem az ATV fél hatos híradásába. Akkor végre láthattam egy rövid – talán két-három perces − összefoglalót az Orbán-beszédről, de a résztvevők százezreinek bemutatása már elmaradt. Annak nem volt hírértéke. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt pár száz főt megmozgató „békemenete” ugyanakkor hosszabb tudósítást érdemelt ettől a kereskedelmi csatornától, amely egyébiránt célul tűzte ki a színvonalas, minőségi, magas értékrendű műsorok készítését és sugárzását. 

A szerző író, újságíró

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.