idezojelek

Geri, Feri meg a befektetők

Márki-Zay úgy átverte és összetörte a több száz milliós kampányból építgetett főpolgármestert, hogy az jelenleg csak árnyéka önmagának.

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence
Cikk kép: undefined
Fotó: Balogh Zoltán

Karácsony Gergely hosszú interjút adott a Jelen című lapnak. A beszélgetés azután zajlott le, hogy a sokáig a baloldali hadak vezetésére a legalkalmasabbnak ítélt magas és vékony főpolgármester egy szenvedélyes ölelés kíséretében lemondott a hadvezéri pozícióról a volt román diktátorra egy csöppet sem hasonlító Márki-Zay Péter javára. Aki ennek az ellenkezőjét állítja – mármint hogy Márki úr megnyerő orcája, álla, orra és dús haja emlékeztet Nicolae Ceaușescura –, az bizton számíthat a nem létező és betiltott baloldali sajtó, valamint a művelt Nyugat dühös bosszújára.

Hiszen adva van egy roppant fura és hangos figura, aki a világ egyik legirritálóbban modoros riporterének, Christiane Amanpournak, a CNN Kálmán Olgájának arról beszél, hogy Magyarországon azért olyan sanyarú, reménytelen meg szürke az élet, mert a médiában nem szólalhat meg az ellenzék. A beszélgetés hírét azonban a baloldali sajtó cikkek tucatjaiban szemlézi, szenvedélyes és propagandisztikus anyagokban számolnak be arról, hogy a kormányellenes erők legújabb messiá­sa milyen higgadtan, okosan, megnyerően beszélt a CNN kiválóságával. Egyúttal azt is jelezték, felháborítónak és ízléstelennek tartják, hogy néhányan csúfot űznek Márki-Zay fizimiskájából és szemtelenül arra célozgatnak, hogy az új jelölt esetleg hasonlíthat a volt román diktátorra.

Páros napokon ugyanezeknek a szélsőségesen függetlenobjektív uraknak azonban semmilyen problémájuk nincs azzal, ha Karácsony Gergő kövérezi le a miniszterelnököt, vagy azzal, ha baloldali megmondóemberek hasonlítják ugyanőt Hitlerhez. Sőt. Azt helyeslik. Az jó testszégyenítés. Az jófajta hasonlítgatás.

A CNN-nél egészen biztosan zavartan pislognak akkor is, amikor arról olvasnak a beszántott baloldali sajtóban, hogy milyen felemelő, hogy Márki-Zay angolul válaszolt a feltett kérdésekre, hiszen néhány héttel ezelőtt még az volt a sóval behintett média fő üzenete, hogy kizárólag a legaljasabb fasisztákat és populistákat zavarja, hogy Karácsony Gergely úgy szeretne Magyarország miniszterelnöke lenni, hogy egy büdös kukkot sem tud angolul.

A dologban persze van még egy kis csavar, hiszen az egyik bebörtönzött baloldali újságíró, Ács Dániel két kegyetlen verés közben Vida Ildikóval összefüggésben egy alkalommal még azt írta valamelyik mocskos kínzókamrából, hogy az angoltudás hiánya igazából azt jelenti, hogy az illető hölgynek még pénztárosi képességei sincsenek.

Változnak az idők. Akkor az volt, most meg most van. És most már Gergő bukott ember, elfogyott mögüle az erő meg a támogatás, most már tehát lehet finom utalásokkal élcelődni azon, hogy nem beszél angolul. Lehet, hiszen új legény van a gáton, Márki-Zay, aki ugyan kicsit homofóbnak tűnik, de apróbb hibái és hiányosságai megbocsáthatók, hiszen úgy átverte és összetörte a több száz milliós kampányból építgetett főpolgármestert, hogy az jelenleg csak árnyéka önmagának.

Aki most sokat mosolyog meg hazudik, így is tett roppant önazonos módon az interjún, és láthatóan még mindig végtelenül elégedett önmagával, de az a teljesen indokolatlan magabiztosság, ami a legnagyobb és legkínosabb bakijai közben is jellemezte, az néhány fokkal lejjebb lett csavarva.

Persze most is irritáló, ahogy arról beszél, hogy azzal, hogy gyáván megfutamodott, tulajdonképpen megbuktatta a Fideszt, hiszen a kormánypárt kampánya alapvetően rá lett építve, így azáltal, hogy Márki-Zay lépett a helyére, a kormányzó párt kampánygurujai minden bizonnyal tömegesen roppantak össze, adták be a felmondásukat, és a maréknyi megmaradt és reményvesztett stábtag is reggeltől estig csak kétségbeesett válságüléseket tart. Irritáló, mert amúgy valószínűleg nem ennyire hülye, inkább az van, hogy az édesanyja gyerekkorában azért is megdicsérhette és ajándékokkal halmozhatta el, hogy képes egyedül pislogni.

A helyzet ugyanis az, hogy a teljes ballib hazai és külföldi sajtó benne látta azt az embert, aki Orbán kihívója lehet, hazai viszonyok között felfoghatatlanul sok pénzt is költöttek a kampányára, azonban köszönhetően saját lustaságának, önhittségének és alkalmatlanságának, hatalmasat bukott. Megbukott, mert egy beteges hazudozó, amit interjúja során újfent bizonyított: rettenetesen belegabalyodott abba, hogy végső soron miért is lépett vissza a jelöltségtől.

Állítása szerint ebben nem játszottak szerepet a közvélemény-kutatók mérései, csak az, hogy nem is akarta igazán a pozíciót, azonban két mondattal később már lényegében elismerte, hogy dehogyisnem. Ugyanis ő és a stábja is azt mérték, hogy Márki-Zay egyre jobban jön fel a nyakára, így elképzelhetőnek tűnt, hogy a második fordulóban a hódmezővásárhelyi polgármester el fogja páholni. Azaz a vereségtől való félelem, a gyávaság volt a valódi ok.

Volt még szó az elhíresült gyurcsányi zsarolásokról is, megtudhattuk, hogy Feri, aki dehogyis az ellenzék vezére, gyakran fenyegette meg Karácsonyt azzal, hogy azon nyomban lelöki a főpolgármesteri székről, ha nem úgy táncol, ahogy a DK elnöke parancsolja neki. Mivel még főpolgármester, joggal feltételezhető, hogy pontosan úgy ropta, ahogyan Gyurcsány fütyült.

Kétségkívül izgalmas történet, már csak az a kérdés, hogy Geri mennyire haragította magára a csalódott befektetőket. Vajon kitölti a ciklusát?

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.