idezojelek

A jobbikos polgármester hagyatéka

„Helyreigazítás: A 2021. november 13. napján »A jobbikos polgármester hagyatéka« címmel megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Földi István felperes felesége Földi István polgármestersége alatt ’plusz feladatok elvégzésére’ megbízási szerződés alapján ’plusz pénzeket’ kapott az önkormányzattól, valamint, hogy legalább öt ügyben folyik nyomozás Földi István felperes ellen.”

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt
Cikk kép: undefined

Néhány nappal ezelőtt nagy, rendszerváltó tüntetést tartott a Jobbik Mátészalkán. Rengetegen voltak jelen. Nyolcvannégy (84) fő. Ebből nyolc (8) „politikus”, például a legó-Jágó, a fröccsöntött Lenin-fiú Jakab, meg a rá vigyázó baromarcúak ketten, továbbá négy „újságíró”, valamint hét rendőr, vagyis hatvanhárom (63) „rendszerváltó” tüntetett a rendszerváltásért, ami elég tekintélyes mennyiségű ember, ha belekalkuláljuk, hogy a jobbikos tömegrendezvény egyik főszereplője Földi István volt, a térség összellenzéki (amúgy persze jobbikos) képviselőjelöltje.

Rumcájsz kiflicsücsökkel

A Földi úgy készült, hogy egyszer egy kisgyerek megtalálta a jičíni erdőben Rumcájsz szakállát és bevitte a hivatalba. Ott nézegették egy darabig, de mert nem tudtak vele mit kezdeni, elvitték ugyanabba a laboratóriumba, ahol a mesterséges húst állítják elő, ott pedig a szakáll köré növesztettek valamit. Ez lett a Földi. Szegény úgy néz ki, mint egy imbecil tálib, akiről leszerelték a robbanó mellényt, és egy jó nagy s…ggberúgással bezavarták a falusi vasútállomásra, hogy ott ijesztgesse a népet. No, ez a Földi azóta odalopakodik az emberek háta mögé, és elkiáltja magát, hogy „húúúú!”, mire van, aki ijedtében fölpofozza, más meg megfordul, „ja, ez a szegény hülye Földi!”, és kezébe nyom egy kiflicsücsköt.

A tálibon kívül talán ezért lett a ragadványneve a „kiflispista”, no meg azért is, mert nála pitiánerebb, ócskább tolvajt senki nem ismer a környékén, az a típus, aki „egy sós kifliért az anyját is”, vagyis „kiflispista”. Ezt a tevékenységét leginkább akkor végezte, amikor Kocsord polgármestere volt, és csak azt lopta haza, ami a keze ügyébe került, nagy valószínűséggel a guriga klotyópapírt is.

És akkor ebbéli ügyeiből nyújtunk most át egy színes kis csokrot a kedves olvasóknak.

Az „uborkaszedési szaktanácsadás” 

Kocsord önkormányzatának saját bevétele alig van, elenyésző. Nincsenek cégek, nincs iparűzési adó, a település gyakorlatilag központi finanszírozásból működik. Földi polgármesterként nagyobb stábot szeretett volna magának, ám erre sem fedezet, sem testületi felhatalmazás nem volt, így azt találta ki, hogy megbízási szerződéssel alkalmaz embereket, akik aztán őt szolgálják. Ennek keretében született meg a nagy „uborkaszedési szaktanácsadás”-buli.

Történt, hogy a közmunkaprogram keretében uborkatermesztéssel próbálkoztak. Ez önmagában is teljes kudarcba fulladt, viszont Földi legalább fel tudott pakolni a Facebookjára néhány fotót, amiken éppen uborkát permetez. S a teljes kudarc semmiképpen sem akadályozta meg Földit abban, hogy a csókosainak pénzt juttasson.

Nézzük akkor a szerződéseket!

Földi először uborkakacsozásra kötött megbízási szerződést (!), méghozzá határozott idejű szerződést, amely december 31-ig szólt. Ezt a szerződést januárban hamar újra megkötötték és kibővítették, de találunk másik szerződést is, 2019. január 1-jétől július 30-ig, majd 2019. augusztus 1-jétől október 15-ig, vagyis az esedékes önkormányzati választásokig.

S hogy kikkel és mire kötött Földi megbízási szerződéseket? Nos, egyikük Lakatos Miklós közmunkás, akivel Földi 2018. február 1-jén kötötte meg az első szerződést, és 2019. október 15-ig volt érvényben az utolsó. A megbízási szerződés tárgya – most figyeljenek! – „közmunkaprogramban való közreműködés”, miközben nem győzzük hangsúlyozni, hogy Lakatos Miklós mindeközben státusa szerint közmunkás. Egy közmunkással megbízási szerződést kötni a „közmunkaprogramban való részvételre”, hát ez bizony bűncselekmény. Amúgy ez a mutatvány 3 409 523 forintjába került a kocsordi önkormányzatnak.

Nem mellesleg – ha egyszer egy üzlet beindul! – ez a Lakatos 2019 őszén alapított egy kft.-t, az FLF Kft.-t, ahol a betűk a Földi, Lakatos, Farkas neveket jelölik, az ügyvezető pedig Hunyor Petra, mit ad Isten, később Földi felesége.

A másik megbízási szerződést a „kocsordi vajdaként” emlegetett Varga Gyulával kötötte Földi. Földi polgármestersége végéig Varga e szerződés alapján 6 526 000 forintot vett fel az önkormányzattól. Varga lánya 2018 júliusától szintén megbízási szerződéssel kapott az önkormányzattól havi 95 000 forintot. A szerződések tárgya: „uborkaszedési szaktanácsadás”…

Mindezek után talán nem meglepő, hogy Földi feleségének is jutott egy megbízási szerződés. Az asszonyka amúgy eleve az önkormányzatnál dolgozott, de „pluszfeladatok elvégzésére” megbízási szerződés alapján kapott pluszpénzeket.

Összehasonlításképpen: Kocsord önkormányzata Földi polgármestersége előtt (2016-ban) összesen 584 ezer forintot fizetett ki megbízási szerződés alapján. Majd jött Földi, és 2017-ben megbízási szerződések alapján 4 965 000 forintot fizetett ki megbízási szerződésekre az önkormányzat, 2018-ban 7 340 000 forintot, 2019 októberéig pedig 5 999 000 forintot. Ez mindösszesen 18 304 000 forint. S mindezt többnyire közmunkásoknak fizették ki közmunkaprogramban való részvételért meg uborkaszedési szaktanácsadásért. Ezt a több mint 18 millió forintot a kocsordi önkormányzat fizette ki, de a kocsordi önkormányzati hivatal maga is kifizetett megbízási szerződések alapján 3 951 000 forintot – na, vajon kinek?

A nagy vadászruha-bevásárlás

Mátészalka határában van egy jó vadász-horgász bolt, a Halcapone.

A három jó cimbora, a Földi, a Varga meg a Lakatos elhatározták, hogy készítenek néhány remek fényképet, amelyeken havat lapátolnak, ezeket felteszik a Facebookra, lássa a nép, milyen dolgos-szorgos emberek is ők. Igen ám, de nem lehet csak úgy, össze-vissza holmikban lapátolni, ezért elszaladtak gyorsan a Halcaponéba, és bevásároltak ott mindenféle jó vadászcuccokból, 323 280 forintért. Erről az összegről összesen három számla keletkezett, ám mivel az önkormányzatnak akkor már egy büdös vasa sem volt, nem fizették ki.

Eleve felmerül a kérdés, vajon a polgármester meg a víg cimborái ruháit miért is az önkormányzatnak kellene fizetnie, de ez egy másik történet. A Földi úgy gondolta, az önkormányzatnak kell kifizetnie, ezért kért róla számlát, amit aztán nem fizetett ki.

A Halcapone tulajdonosa várt egy darabig, aztán elment Kocsordra reklamálni az önkormányzathoz. Ott pedig a jegyző közölte vele, hogy ezeket a számlákat nem lehet kifizetni, ugyanis ezek a tételek nem számolhatók el „munkaruházat” címen, ugyanis 1.: a polgármesternek nem jár ruhapénz; 2.: a másik kettőnek sem, ugyanis egyik sem önkormányzati alkalmazott, ezzel szemben közmunkások, akiknek viszont eleve jár a munkaruha. S ha ezt ő kifizetné, akkor bűncselekményt követne el.

Ezt követően a jegyző áprilisban elment szabadságra. Ekkor Földi bevitte a számlákat a pénzügyre, és kifizettette. Még egy apró kis csavar az ügyben, hogy csak az alpolgármester utalványozhatott volna, de mert ő erre nem volt hajlandó, a pénzügyi bizottság akkori elnöke, Kósa Anita utalványozott.

Amúgy ebben az ügyben is nyomozás folyik (és még vagy négy másikban!). Földi meg mindig azt hazudja, hogy nincs ellene nyomozás. De igen, van, több is, csak például a Halcapone-ügyben a NAV és a rendőrség között pattog a labda, mert még nem tudták eldönteni, hogy költségvetési csalás történt-e vagy sikkasztás…

S mivel Kósa Anita azt állítja, hogy ő nem írta alá az utalványozást, csak odahamisították a nevét a dokumentumra, ezért immár közokirat-hamisítás miatt is nyomoznak.

(Folytatjuk)

Borítókép: Jakab Péter, a Jobbik elnök-frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.