idezojelek

A Mikulás utolsó útja

Már éppen indulni készült a Mikulás, amikor betoppant hozzá Jézuska egy utolsó feladattal.

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt
Cikk kép: undefined
Fotó: Andras Eberling

A Mikulás végzett az idei munkával. Széthordta a varázslatot szerte a világban, a titkot, a csodát, a meglepetést, s bár érzékelte, hogy évről évre nehezebben megy, de ezt a múló időre fogta.

– Hiába, no, én sem fiatalodom… – mondta magában, és tényleg.

Ilyentájt, munkája végeztével két helyre szokott még elmenni, de ezek az utak nem a munkájához tartoztak. Mert talán furcsának tűnik első hallásra, de a Mikulásnak is szüksége volt varázslatra. Titokra, csodára, meglepetésre. Ezért minden évben, amikor befejezte a munkát, ellátogatott a Városba a Boldog Herceghez és fecskéjéhez, utána pedig a Fekete-erdőbe, szénégető Munk Péterhez. Velük beszélgetett varázslatról, titokról és csodáról, továbbá jóságról, az ólomszív és a kőszív közötti óriási különbségekről, míg a kis fecske halott teste röpködött körülöttük.

Már éppen indulni készült a Mikulás, amikor betoppant hozzá Jézuska egy utolsó feladattal.

– Még muszáj elmenned a világ legboldogtalanabb kisgyerekéhez.

– Értem – szólt a Mikulás, és nem látszott rajta kelletlenség. – Merre induljak, hol keressem? Afrikában valahol, valamelyik háborúban, falu végén?

– Nem barátom. Menj el a Városba, s a Megvilágosodottak kerületében, a Wok negyedben találod meg őt. Rendezett polgárházban él, nem hivalkodó, de megvan mindene, és ő a világ legfelvilágosultabb kisgyereke. Vele kell beszélned.

Hamar megtalálta a Mikulás a helyet – rutinja volt helyek megtalálásában, csak egyszer bolyongott egy egész napot hiábavalóan, amikor a világ legboldogabb kisgyerekét kellett felkeresnie, valahol az Amazonas őserdejében –, és benézett az ablakon.

Ott volt a világ legboldogtalanabb kisgyereke, és az édesapjával beszélgetett éppen.

– Kisfiam, az élet túl rövid, az idő pedig túl drága, hogy butaságokra fecséreljük – mondta az édesapa, a gyerek pedig a cipője orrát nézte. – Tudod, hogy édesanyáddal mennyit dolgoztunk és dolgozunk azért, hogy mindent megadhassunk neked. Mindent, ami értelmes, ami hasznos, ami emberi, aminek értelme van. S azt is tudod, hogy bármi lehetsz, csak ki kell mondanod. Ha másnak érzed magad, mint ami vagy, csak szólj, s mi segítünk. Ne hagyd, hogy börtönbe zárjon a saját tested. Itt az ajándékod, a legújabb könyv felvilágosult gyermekeknek, az a címe, hogy Semmi sem az, aminek látszik, forgasd haszonnal. Képek is vannak benne, amelyek elsőre talán szokatlanok lesznek neked, de ha valamit nem értesz vagy valami túl furcsa, esetleg taszító, mondd el nekünk, és mi édesanyáddal elmagyarázzuk.

– Én a Világ legszebb meséit szerettem volna, s hogy a Mikulás hozza…

Mónus Béla faszobra. Fotó: Éberling András

– Nincsen Mikulás, kisfiam. A Mikulást buta és elmaradott szülők hazudják a buta és elmaradott gyerekeiknek, mert félnek szembenézni a valósággal és fecsérlik az idejüket. Minden gyereknek a szülei veszik az ajándékot, s aki régi, ostoba mesékkel tölti az idejét, az nem fog soha felnőni igazán. Azzal még az is előfordulhat, hogy a teste rabja lesz, és soha nem tudja meg, mi a szabadság. Az ósdi, maradi mesék semmire sem jók. Fantazmagóriák.

A gyerek a cipője orrát nézte mindvégig, akkor is, amikor az édesapja magára hagyta. A Mikulás pedig életében először úgy érezte, hogy teljesen tehetetlen. Az ő varázsereje ezt a falat nem tudja ledönteni. Gyorsan felkereste hát a Boldog Herceget, s elmesélt neki mindent. A Boldog Herceg pedig rövid töprengés után így szólt:

– Vidd magaddal a halott fecskémet. Csak ő segíthet.

S azon az estén a halott fecske körberepülte a világ legfelvilágosultabb kisgyerekét. – Szeresselek? – kérdezte a fecske, mert kedvelte az egyenes beszédet. A kisfiú pedig igent mondott, és hosszú idő óta először felemelte tekintetét a cipője orráról.

A Mikulás az ablakon át figyelt és megnyugodott. A kisfiú miatt, no meg azért, mert a fecske is régen halott volt már, s így ezzel az aprósággal sem kellett bíbelődnie…

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.