idezojelek

Háborúról és békéről döntünk a mai napon

A baloldal kampánya a reálpolitikai érzék és a nemzeti érdek iránti elkötelezettség teljes hiányát mutatja.

Cikk kép: undefined
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A baloldal háborús retorikája komoly aggodalomra ad okot, hiszen könnyedén belesodornák hazánkat az orosz–ukrán konfliktusba, amely a reálpolitikai érzék és a nemzeti érdek iránti elkötelezettség teljes hiányát mutatja. A mai napon sorsdöntő választás következik, amelynek tétje hazánk békéje és biztonsága. 

Nem egyedi és nem is véletlen elszólásnak minősíthetők a baloldal miniszterelnök-jelöltjének februárban elhangzott szavai, amely szerint kormányfőként kész lenne magyar katonákat és fegyvereket küldeni Ukrajnába.

A közvélemény jogos felháborodása után a baloldal ugyan próbálta cáfolni Márki-Zay Péter mondatait, azonban több ízben maga a jelölt, valamint szövetségesei is megerősítették ezen szándékukat a hatalomra kerülésük esetén.

Márki-Zay Péterék jelenleg is folyamatos kapcsolatban állnak az ukrán politikai vezetéssel, amit a jelölt kampányfőnöke is megerősített. Mindez alátámasztja azt, hogy a baloldal elkötelezett lenne amellett, hogy hazánk aktív szerepet vállaljon Ukrajna oldalán a kialakult konfliktusban. Terveik szerint ez nemcsak a fegyverszállítások kérdését, hanem az energiaszektorban bevezetendő szankciók ügyét is érintené, amely veszélybe sodorná Magyarország gáz- és kőolajellátását, hiszen az földrajzi és történelmi okokból kifolyólag jelentős mértékben kitett az orosz piacnak. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal álláspontja, miszerint katonai segítséget kell nyújtani Ukrajnának, továbbá mindennemű kereskedelmi kapcsolatot meg kell szakítani Oroszországgal, beláthatatlan következményekkel járna hazánk békéjére és biztonságára, valamint gazdasági működőképességére. Ez ellentétben áll nemzeti érdekeinkkel, valamint a magyar emberek meggyőződésével is. A Századvég közvélemény-kutatása szerint tízből kilenc magyar vélekedik úgy, hogy mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy kimaradjunk a szomszédos országban dúló háborúból. A többség hasonlóan markáns véleményt fogalmaz meg a repüléstilalmi zóna és a rezsicsökkentést fenyegető brüsszeli szankciók tekintetében is. 

Kijelenthető tehát, hogy a polgárok nyugalmat és józan döntéseket várnak el a politikai vezetők részéről, amely szöges ellentétben áll a baloldal agresszív retorikájával.

A felkorbácsolt indulatokat azonban sem a most vasárnapi országgyűlési választás, sem bármiféle szavazatszerzési szempont nem indokolhatná fordított esetben sem, hiszen egzisztenciális kérdésről van szó. A meglévő biztonsági kockázat politikai lehetőségként való értelmezése súlyos aránytévesztést mutat Márki-Zay Péterék részéről, bármit is gondoljunk Oroszország vagy éppen Ukrajna szerepéről a konfliktus eszkalációjában. 

Nekünk nem orosz vagy ukrán, de nem is amerikai szemmel kell tekintenünk a válsághelyzetre.

Az ukrán menekültek iránt érzett szolidaritás, valamint a humanitárius segítségnyújtás fontos feladat, sőt kötelességünk is, amelyben maradéktalanul helytállunk. Ezenfelül azonban semmilyen reál- és geopolitikai érdek nem indokolja azt, hogy aktív résztvevői legyünk ennek a háborúnak. Magyarország elsődleges érdeke az, hogy az orosz–ukrán háború mielőbb véget érjen. Ezt sem a baloldal által követelt fegyverszállítások, sem a háborúpárti nyilatkozatok és hangulatkeltések nem segítik elő. Egy olyan konfliktusnak vagyunk a szemtanúi, amelynek egyelőre senki sem látja a végét és a pontos következményeit. 

Akárcsak a 2015-ben kirobbant bevándorlási válság és a pandémia során, úgy most is felelős kormányzásra van szüksége Magyarországnak. Talán jobban, mint bármikor a rendszerváltozás óta eltelt harminckét esztendőben. A mai napon a háborúról és a békéről is döntenünk kell. 

A szerző a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elemzője

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a Fidesz–KDNP kampánygyűlésén Székesfehérváron 2022. április 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.