idezojelek

Baráti tűz Amerikából

A folyamatos támadásaik hatására kezd megerősödni bennünk az a meggyőződés, hogy nagy baj volna, ha megdicsérnének minket az amerikai baloldal prominensei.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined

A folyamatos támadásaik hatására kezd megerősödni bennünk az a meggyőződés, hogy nagy baj volna, ha megdicsérnének minket az amerikai baloldal prominensei. Ebből viszont logikusan következik, hogy ha szidnak bennünket, akkor valamit nagyon jól csinálunk.

Mindezt annak apropóján érdemes rögzíteni, hogy az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi nyíltan szélsőséges, háborúhajszoló vezetése nem hívta meg hazánkat arra az úgynevezett demokrácia-csúcstalálkozóra, amelyre mintegy 120 ország képviselőit várják. A másik grandiózus elmarasztalásunk semmivel nem marad le az iménti fenyítő fejleménytől. Az USA külügyminisztériuma ugyanis a 2022-es emberi jogi jelentésében erős bírálatot fogalmazott meg Magyarországgal kapcsolatban a korrupciós helyzetről, a sajtószabadság állapotáról és az igazságszolgáltatás függetlenségének általuk vélelmezett hiányosságairól. Ha pedig valakinek hosszabb az emlékezete, azt is felidézheti, hogy volt már nemrég egy hasonló lista, ahol az egyik Soros György finanszírozta álszakmai szervezet, a Transparency International is olyan hátra sorolt bennünket, hogy már csak az hiányzott volna, hogy a kannibalizmus egyik emblematikus központját, a Fidzsi-szigeteket se előzzük meg.

Summa summarum: sorozatvetővel szórják ránk a brutálisan rágalmazó álobjektív kritikákat. Úgy tűnik, nekünk már nincs is szükségünk ellenségekre, hisz ott vannak a NATO- és európai uniós szövetségeseink, barátaink.

Mégis azt tanácsoljuk az amerikai baloldali adminisztrációnak és kapcsolt NGO-, valamint médiahadtesteinek, hogy saját jól felfogott érdekükben kezdjenek el dicsérni bennünket. Okos ember tud váltani, ha nem jön be a stratégia. Márpedig befuccsolt a Magyarország-szidalmazási projekt. Hazánk nemzetközi reputációja köszöni szépen, jól van, számos barátunk, sőt követőnk van a nagyvilágban elkötelezett gyermekvédelmi, illegális migrációt ellenző, békepárti politikánkkal. Tehát minden jel szerint nem elég hatékony a Magyarország-eláztatási program. Hogy aztán a hazai, rohamléptekben szélsőbalosodó ellenzék tehet-e főként erről vagy az amerikai, Joe Biden elnök nevével fémjelzett infanto-szenilis vonal, amely kőkeményen kirostál minden tehetségesebb embert a vezetésnek még a tájékáról is, nem a mi tisztünk kideríteni, de tény: Magyarország-ellenes akcióik sürgős revideálásra szorulnak.

Úgyhogy tisztelettel javasoljuk: mostantól dicsérjék a magyarokat minden fórumon. Higgyék el, mára annyira devalválódott az amerikai Demokrata Párt hitelessége, hogy ezzel tudnának legtöbbet ártani nekünk. Ha kis szerencséjük van, úgy járhatnánk, mint Rejtő Jenő regényében Fülig Jimmy, akire azért kezdenek bizalmatlanul nézni a kikötőben, mert Piszkos Fred bicskanyitogató mértéktelenséggel agyba-főbe dicséri.

Mindenesetre a Foreign Policynek nyilatkozó amerikai hivatalnok volt olyan óvatos, hogy névtelenséget kért. Az anonimitás homályába burkolózó személy arról osztotta meg az információkat, vajh miért maradt le Törökország és Magyarország annak a március végi demokrácia szupercsúcsnak a meghívotti listájáról, amelynek olyan magasztos céljai vannak, hogy világszerte megerősítse a demokráciákat és megfékezze az autokráciák térnyerését. Ez a bizonyos magas rangú tisztviselő azt mondta: az Egyesült Államoknak nem érdeke, hogy az eseményt egy másik ország demokráciájáról szóló mindenre kiterjedő ítéletnek tekintsék. Szerinte nem ez a szándék. Ugyanakkor hozzátette: Törökországot és Magyarországot illetően „elkötelezettek vagyunk amellett, hogy tovább erősítsük kapcsolatainkat mindkét országgal. Mindkettő fontos NATO-szövetséges és számos közös érdekű kérdésben dolgozunk együtt.”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez mindenesetre megnyugtató. Mik a levonható konzekvenciák? Mindenekelőtt az: még szerencse, hogy nem az a szándék, hogy ítéletnek tekintsük a meghívotti listáról való lehagyásunkat. Hisz mi lenne, ha még az is volna? Csapatokat küldenének ellenünk? Vagy újabb szankcióknak néznénk elébe – most már nyíltan Washingtonból adresszálva? Másrészt viszont lehet – legyünk bizakodóak –, hogy az új idők új szelét jelezve olyan szuperdemokráciának tartanak minket, amelynek ilyen továbbképző guggoldákra már nincs is szükségük.

A magunk részéről ezt a verziót tartjuk a legvalószínűbbnek és ez mindjárt megmagyarázza, miért nem fedte fel a kilétét ez a jól értesült magas rangú hivatalnok. Hát mert Amerikában esetleg már nem hoz túl sokat a népszerűségi konyhára a magyarellenesség. Ki tudja? Talán még az is előfordulhat, hogy Joe Biden volt ez a bizonyos, neve elhallgatását kérő magas rangú tisztségviselő. Ez esetben viszont nem lennénk David Pressman ideiglenesen hazánkban állomásozó budapesti nagykövet helyében, aki hatásköri túllépésével, ellenségeskedésével, provokációival folyamatosan aláássa az Egyesült Államok magyarországi respektjét.

Borítókép: Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az EP fejlesztési, költségvetési, bel- és igazságügyi bizottságainak közös konferenciáján Brüsszelben 2016. június 30-án. (MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.