A polgárháború előszele

Tizenöt percre mindenki lehet sztár. A médiában tényleg bárki kaphat negyedórát.

Hegyi Zoltán
2021. 03. 18. 8:00
null
Sydney, 2020. június 6. Ausztrál rendõrök sorfala elõtt áll a rendõri túlkapások és a George Floyd halála miatt tiltakozó tüntetõk egyike Sydneyben 2020. június 6-án. Május 25-én Minneapolisban négy rendõr igazoltatás után földre teperte a 46 éves fekete férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegõt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd késõbb, a kórházban meghalt. MTI/EPA-AAP/James Gourley Fotó: James Gourley
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állapítsuk meg újfent és ismét, Andy Warholnak igaza volt. Tizenöt percre mindenki lehet sztár. Sőt a Warhol halála óta eltelt időben az örökbecsű mondás igazságtartalma csak erősödött és egyben fokozódott. A médiában tényleg bárki kaphat negyedórát, legyen bármekkora gyökér. Itt van például mindjárt ez az Arna Kimiai nevű, huszonnégy éves, San Franciscó-i illetőségű, színes bőrű (feltételezhetően) nő. Az történt vele a napokban, hogy tudós barátnőivel beszállt egy taxiba, azaz egy Uberbe, vagy hogy kell ezt mondani, majd amikor

a sofőr megkérte szépen, hogy a cég szabályzatával összhangban meg a kialakult helyzetre való tekintettel úgy egyébként is, legyenek már olyan kedvesek, és vegyék fel a maszkjukat,

szinte azonnal elgurult a gyógyszere, és bevetette magát a hírekbe.

A fiatalasszony ugyanis erre rögvest borzalmas hangon üvöltözni méltóztatott, majd nemes egyszerűséggel leköhögte a sofőrt.

Egyik társa ezt olyannyira viccesnek találta, hogy lehúzta a maszkját, nevetgélt egy kicsit, majd közölte, hogy ő bizony koronavírusos, és szintén köhögött egy jóízűt. Mindezek után főhősnőnk megkísérelte elvenni a gépjárművezető telefonkészülékét, és biztos, ami biztos, letépte róla a maszkot. Ezek után a kedves utasok távoztak, de búcsúzóul azért egyikük befújt egy dózis paprikaspray-t az autó ablakán.

Ez a Kimiai egyébként annyira hülye, hogy

az eset után igazáról mélyen meggyőződve egy rózsaszín fehérneműszettben kommentálta a történteket az Instagramon,

majd egy váratlan fordulattal a rendőrségen találta magát. Nyilván addigra kiment belőle a cucc egy része, de igazából nem is ez az érdekes a sztoriban, ez a viselkedésminta szinte bárhol a világon ismerős lehet.

Viszont az van még, hogy

a sofőr nepáli származású, nyolc éve él az Egyesült Államokban, és úgy véli, ázsiai származása miatt érte az atrocitás.

Ezt pedig arra alapozza, és nem alaptalanul, hogy az elmúlt egy évben drámai mértékben emelkedett az ázsiaiak sérelmére elkövetett gyűlölet-bűncselekmények száma, és ez szerinte az volt. És ezen a ponton azt a borzalmat kell ide leírni, hogy még olcsón megúszta. Nézzünk néhány példát! Egy nyolcvannégy éves, thai származású embertársunk szintén San Franciscóban sétálgat, amikor egy fiatal férfi odarohan hozzá, és a földre löki. Az áldozat néhány nappal később belehal sérüléseibe. A New York-i metróban egy hatvanegy éves filippínó férfit ér inzultus, ő túléli, de száz öltéssel kell összevarrni az arcát, tekintve, hogy a támadó fültől fülig felmetszette egy sniccerrel.

Texas. Egy kínai hölgy békésen vásárolgat egy szupermarketben, amikor odapattan mellé egy tizenkilenc éves véglény, felkap egy kést a polcról, megvágja az arcát, a hatéves gyereke arcát, a hároméves gyerekét pedig hátba szúrja. És sorolhatnánk a maró anyaggal leöntött nőtől a felgyújtott nyolcvankilenc esztendős asszonyig az iszonyatot. Ráadásul ez csak a jéghegy csúcsa, ahogyan ezt valami miatt ilyenkor mondani szokták. Nem szeretnék innen a megnyugtató messzeségből ellenőrizhetetlen számokkal dobálózni, de

a hírek szerint a rendőrség legalább háromezer esetről értesült egy év leforgása alatt.

Bár ezekben a különös időkben tényleg nem könnyű kibogozni, hogy egy rémtett rasszista indíttatású-e vagy inkább nem, a hasonlóságok viszonylag jól látszanak.

A vérengzés vagy a megalázás látszólag ok nélkül, váratlanul történik,

az áldozatok többnyire idősek, gyerekek, nők, kiszolgáltatottak.

Az egyetlen fellelhető ok ázsiai származásuk és az az agybaj, hogy nekik köszönhető a járvány. A háromévesnek például.

A gyilkosok viszont véletlenül sem középkorú, fehér, heteroszexuális, középosztálybeli, protestáns, angolszász, szexista, rasszista férfiak

(a nem kívánt rész törlendő), akik megannyi bepöccent Michael Douglasként lövöldöznek a koreai boltosokra.

Hanem szinte minden esetben életerős és nyilvánvalóan bátor, tizenkilenc, húsz év körüli fiatal fekete férfiak,

akiket aztán az ügyvédjük előszeretettel nevez kamaszoknak, akik azért frusztráltak, mert ferdén nézett rájuk a tornatanár vagy esetleg egyszer rajtakapták a szüleiket szeretkezés közben, és azóta az a kényszerképzetük, hogy egy lezárt bőgőtokban végzik.

Természetesen azonnal megjelent az a magyarázat is, hogy mindez Donald Trump miatt van, aki előszeretettel nevezte a Covidot kínai vírusnak. Nos, nem. A volt elnök ugyan elképesztő retorikai fordulatokra volt képes, de ezt ne varrjuk az ő nyakába. Ezek a gyilkosok azt sem tudják, hol van Vuhan, nem Trump politikai tézisein szocializálódtak, de még csak nem is valamely szabadságharcos, forradalmi eszmén, ellenben valami átláthatatlan szellemi és érzelmi sötétségben vegetálnak. Nem mondom, hogy állatok, mert megsértődnek az egysejtűek.

(Borítóképen: Rendőrökkel szemben áll egy afroamerikai származású férfi. Fotó: MTI/EPA-AAP/James Gourley)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.