Egyre gátlástalanabbul támadják a kormány válságkezelését

Már látjuk az ellenzék romboló tevékenységének nyíltabb, a lakosság hergelésének szemérmetlenebb és gátlástalanabb változatát is.

Pordány László
2021. 03. 25. 11:00
ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök a pártok képviselõinek felszólalására válaszol napirend elõtt az Országgyûlés idei elsõ ülésén 2021. február 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt már megtapasztaltuk, hogy ellenzéki körök és személyek igyekeznek megnehezíteni és akadályozni a kormány járvány és oltás elleni politikáját és erőfeszítéseit. De ebben mintha bizonyos határokat eddig nem léptek volna túl, többnyire csak célozgatnak, „egyrészt-másrészt” módban, illetve stílusban beszélnek („én is beoltatom magamat”), ritkán fogalmaznak egyértelműen, bár az így is világos, hogy politikai céljaik érdekében hajlandók gond nélkül kockáztatni százak, ezrek egészségét, sőt életét. Szóval mostanáig legalább részben visszafogták magukat, gondolva nyilván népszerűségük elvesztésének – az oltás elfogadásával növekvő – veszélyeire is.

Most azonban látjuk, hogy van ennek a romboló tevékenységnek nyíltabb, a lakosság hergelésének szemérmetlenebb és gátlástalanabb változata is. Ennek egyik legújabb jele vagy talán nyitánya az a cikk, amely egy baloldali online lapban (Social Europe) jelent meg nemrég a jó nevű professzor, Stephen Pogány tollából. Már a vastag betűs bevezető mondat egyértelműsíti a célt és az alapállást: „for Viktor Orbán, the pandemic has offered an opportunity to undermine the European Union and curry favour with Hungary’s authoritarian allies”. Vagyis: Orbán Viktornak a járvány alkalmat adott arra, hogy aláássa az Európai Uniót és behízelegje magát Magyarország autoriter szövetségeseinek kegyeibe. (A kínai és az orosz vakcina vásárlásáról van szó természetesen.)

A cikk két nappal később megjelent magyar fordítása megerősíti a szerző irányultságát és hogy a miniszterelnökről van szó, „… még nagy ára lehet Orbán szánalmas járványkezelésének”. Hogy mitől a „szánalmas” jelző, arról annyit tudhatunk meg, hogy „legalább annyira politikai megfontolások alakították, mint tájékozott szakorvosi vélemények”. Tehát kár volt orosz és kínai vakcinát vásárolni, inkább ülnénk a karanténjainkban, várva az egyre késlekedő brüsszeli oltóanyagokat.

Egyébként nem sok szó esik arról, hogy miként vezeti Orbán és a kormány a válságot. Kissé meglepő váltással arról viszont igen, hogy Magyarország becsmérli az unió „alapvető értékeit” – melyek is ezek? Továbbá, hogy az unióban törvénytelennek minősítették Orbánnak a Közép-európai Egyetem és a magyarországi civil szervezetek ellen indított támadásait. Aztán Orbán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és kormányával karöltve szembeszállt az EU azon törekvésével, hogy „jelentős szankciókat” vezessen be a jogállamot megsértő országok ellen. Persze úgy is lehetne (szerintem kellene) fogalmazni, hogy megvédik országaikat az igaztalan és rosszindulatú támadások ellen. Ami pedig nyilván főbenjáró bűn, igaz, nincs szó arról, hogyan függ mindez össze a koronavírussal. Talán annyiban, hogy Orbán bírálta az EU-t és a nyugati gyógyszeripari cégeket a vakcinaszállítás késedelmessége miatt, bár „képtelen volt erre bizonyítékot szolgáltatni”, teszi hozzá a derék professzor, akit a jelek szerint a tények nem föltétlenül zavarnak.

Sokak szerint, írja a szerző, Magyarország azért vásárolt – elsőként – vakcinát Keletről, ahelyett, hogy az EU-ra bízta volna magát, hogy ezzel is aláássa az unió hitelességét. Tehát az életmentés és a járvány lehető leggyorsabb fölszámolása kívül esik a miniszterelnök érdeklődésén és törekvésein. Naivitás volna ennek az ellenkezőjét föltételezni, állítja ráadásul a szerző.

Nos, ha ez így van, én a magam részéről örömmel és meg­győződéssel vagyok naiv, és az is kívánok maradni. Szerzőnknek pedig – aki nem először ragadtatta magát hasonló képtelenségekre – azt kívánnám, hogy sürgősen hagyjon föl a kormány és a miniszterelnök ócsárlásával, a máris sokat szenvedett honfitársaink további ingerlésével és elbizonytalanításával, valamint nem utolsósorban (mivel angol nyelvű írásról van szó) a külföldi olvasók félretájékoztatásával.

A szerző nyugalmazott nagykövet

A borítóképen: Orbán Viktor a pártok képviselőinek felszólalására válaszol napirend előtt az Országgyűlés idei első ülésén 2021. február 15-én

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.