Ellenszélben is hatalmas elismerés jutott Budapestnek

Most, hogy Európa legjobb úti célja lett, Budapest iránt minden bizonnyal fokozódik az érdeklődés, a beutazások száma pedig nőni fog.

Ráth Orsolya
2019. 03. 12. 10:00
null
Budapest, 2019. február 6. Távol-keleti turistacsoport nézi Szent István király lovas szobrát a Budai Vár Szentháromság terén a Halászbástyánál egy téli napfényes reggelen. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számtalan sanzon, kuplé, színházi sláger és filmdal született Budapestről a múlt század elején. Kevesen tudják, de az egyik leghazafiasabb énekszámként nyilvántartott Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország című szerzemény eredetileg a Hamburgi menyasszony című operett betétdala volt. Akkoriban bizony ilyen módon szerveződött az országimázs, napjainkban azonban már jóval bonyolultabb a képlet.

Tavaly az Európa kulturális fővárosa 2023 pályázattal kapcsolatban megtartott bizottsági meghallgatáson Székesfehérvár Tele élettel című kisfilmjét az egyik szakértő a fehér, keresztény Európa propagandafilmjének titulálta, míg egy belga politikus azt kifogásolta, hogy a fehérvári nevezők a pályázatuk identitását a görög, a római és a keresztény-zsidó kultúrkörre alapozták.

Ugyanebben az évben Kunhalmi Ágnes az előttünk álló főpolgármester-választás leendő jelöltjeinek üzenve arról beszélt, hogy a főváros élhetetlen, és különben is, a Deák és a Nyugati téren patkánnyal találta szembe magát, méghozzá a szó valódi, nem pedig metaforikus értelmében.

Több tízezer – többségében külföldi – utazó azonban kifejezetten szerette mindazt, ami turistaként nálunk várta, így Budapest 2019-ben Európa legjobb úti célja lett.

Az ezzel járó díjat március 7-én vette át Tarlós István főpolgármester. Az European Best Destination (EBD) európai turisztikai szervezet az elismerés elnyeréséről tájékoztató levelében így fogalmazott: „Tíz év munkájának a gyümölcse, ez idő alatt Budapest Európa egyik legvonzóbb és legjobb életminőségű városa lett, amely befektetőket, vállalkozásokat és turistákat vonz a világ minden részéről.”

Mivel a díj kibocsátója éppen tíz termékeny esztendőről beszél, az ezzel kapcsolatos dicsérettel egyben a főváros ebben az időszakban regnáló főpolgármesterének tevékenységét is minősítette. Azét a Tarlós Istvánét, akinek elért eredményeit a választási kampány hevében valamennyi ellenzéki párt rendre bagatellizálja.

A legújabban politikai babérokra törő Dobrev Klára éppen az átadóünnepség napján – igaz, nem az elismerés odaítélésével összefüggésben – azt posztolta ki a közösségi oldalán, hogy ma már Bukarest fejlettebb Budapestnél, Erdély pedig mint a teljes magyar vidék.

A máskor nyíltan a határon túli magyarok ellen uszító DK-vezér, Gyurcsány Ferenc feleségének szájából durván hiteltelennek hangzik ez a kijelentés, bár Erdély lekicsinylése ebben a kontextusban is megjelenik, megtoldva a dolgot azzal, hogy Magyarország még annál a régiónál is szerencsétlenebb helyzetbe került.

Úgy tűnik, ez az új irány az ellenzék térfelén. Rosszízű megjegyzésekkel befolyásolni az országunk megítélését illetően a mondanivalójuk iránt fogékony hazaiakat, illetve az aktuális belpolitikai történéseket nem ismerő külföldi polgárokat is, azt sugalmazva, hogy országunk falvastól, megyéstől és fővárosostól együtt megmentésre szorul, amit „természetesen” a balliberális oldalon állók fognak majd egységbe tömörülve – vagy éppen anélkül – véghez vinni.

Mindemellett a nyugat-európai sajtóban tendenciózus félretájékoztatás és lejárató kampány folyik hazánk ellen, ebben mindenképpen élen jár Judith Sargentini, ahogyan a Soros Györgyhöz köthető szervezetek mindegyike is.

Most azonban, hogy Európa legjobb úti célja lett, Budapest iránt minden bizonnyal fokozódik az érdeklődés, a beutazások száma pedig nőni fog. Itt ugyanis tökéletes biztonságban érezhetik magukat a turisták, terrorveszéllyel és a származásukból adódó fenyegetettséggel nem kell számolniuk, legfeljebb csak az ellendrukkerek jelenlétével, akik azonban a tapasztalati alapú meggyőződést, valamint az ebből fakadó többségi véleményt nemigen tudják befolyásolni.

A szerző újságíró

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.