Határozottan harcolnunk kell a Feto ellen

A terrorista szervezetek társadalmi, gazdasági és technológiai fejlesztésekkel próbálnak alkalmazkodni a gyorsan fejlődő nemzetközi környezethez.

Mevlüt Çavuşoğlu
2021. 07. 15. 11:00
null
Tüntetők az amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónok, Fethullah Gülen gúnyfiguráját égetik az isztambuli Taksim téren 2016. július 18-án MTI/EPA/Sedat Suna Fotó: SEDAT SUNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi közösség gyakran fejezi ki elítélését a terrorizmus minden formája, megnyilvánulása ellen, és hangot ad a terrorizmus elleni küzdelem iránti elhatározottságának. Ez helyénvaló, mivel a terrorizmus továbbra is a fő fenyegetést jelenti az emberiség közös biztonságára, jólétére, értékeire és a szebb jövő kilátásaira.

A terrorizmus jelensége az elmúlt években átalakult. Ebben a folyamatban, miközben a terrorista szervezetek céljai és eszközei kibővültek, cselekedeteik új dimenziókat nyertek. A terrorista szervezetek társadalmi, gazdasági és technológiai fejlesztésekkel próbálnak alkalmazkodni a gyorsan fejlődő nemzetközi környezethez. A terrorcsoportok egy része nem jól látható, és egy alattomosan megtervezett propagandaeszköz mögé rejtőzik. Ez a helyzet megköveteli a terrorizmus elleni globális stratégiánk felülvizsgálatát. A terrorizmus elleni hatékony küzdelem átláthatóságot és tudatosságot igényel az új generációs terrorista szervezetekkel szemben, valamint új perspektívára és a nemzetközi közösség által ebben az irányban mutatott erős politikai akaratra van szükség.

Ideje lebontani a sztereotípiákat azzal, hogy áttekintjük a megalapozott feltételezéseinket az új típusú terrorizmus fenyegetésével szemben. Egy új típusú szervezet, a Fethullah Gülen-terrorszervezet (Feto) és Törökország Feto ellen folytatott harca ebben a tekintetben kiemelkedő példa.

Törökország 2016. július 15-én a Feto brutális puccskísérletével szembesült. A Feto egy titkos terrorszervezet, amely beszivárgott az állami szervekbe, fegyverekkel próbálta elpusztítani a demokráciát és megdönteni a demokratikusan megválasztott kormányt. Azon a fekete éjszakán a Feto terrorcselekményei 251 polgárunk halálát és több mint kétezer polgárunk sebesülését okozták. Az állami intézményeket, különösen a parlamentet és az elnökséget, ahol a nemzet szabad akaratát megtestesítik, tankok, katonai repülőgépek és helikopterek által végrehajtott, szervezett súlyos támadások érték.

Hogyan lehettek a Feto tagjai ilyen kegyetlenek a török ​​nemzettel szemben aznap este? Hogyan lettek ennyire ellenségesek a választott kormánnyal és a törvényes, alkotmányos renddel szemben? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában a néhány országban rendkívül veszélyesen működő struktúra kialakulásának és felépítésének tanulmányozása segíthet.

Ennek az alattomos szervezetnek a tagjait ideológiai nevelésnek és agymosásnak vetették alá a legszentebb nemzeti és szellemi értékekkel való visszaélés révén, főleg oktatási intézményekben, Törökországban és különböző országokban iskolák, nyelvi központok vagy kollégiumok formájában. A világnézetüket egy koholt bölcsességmítosz köré is formálták Fethullah Gülen, a Feto vezetője körül, akit az úgynevezett világegyetem imámjának nyilvánítottak. A Fetón belüli hierarchia szükségessé teszi, hogy a parancsait abszolút igaz­ságnak tekintsék, és ezeket az utasításokat akkor sem lehet megkérdőjelezni, ha azok ellentétesek a demokratikus értékekkel és az emberi jogokkal. A Feto olyan mértékben mosta át a fiatalok agyát, hogy teljes hűségüket biztosítsák, hogy végül teljes engedelmességük érdekében elidegenedtek barátaiktól, sőt még családjuktól is. Így a Feto-tagokból álló puccsisták – mint a távirányítású robotok – nem haboztak fegyvert fogni kollégáikra és elvtársaikra, és lemészárolni őket július 15-én éjjel, amikor az utasítások megérkeztek.

A Fetóval kapcsolatos személyek abban is jártasak, hogy láthatatlanná tegyék magukat azáltal, hogy különböző identitásokat viselnek a társadalomban, amelyben élnek. A szervezet kifejezetten a polgári, a katonai és a biztonsági bürokráciát célozta meg. Ennek a strukturálásnak a végső célja az állami intézmények erővel történő átszervezése volt.

A puccskísérlet előtti időből Törökországnak számos tapasztalata van olyan illegális módszerekről, amelyekhez a Feto folyamodott akaratának érvényesítése céljából. Ide tartozik a politikusok és a bürokraták zsarolása, a központi vizsgákon történő széles körű szisztematikus megtévesztés, tagjaiknak állami intézményekbe történő elhelyezése, manipuláció, képzeletbeli követelések megfogalmazása az ellenfelek elleni bírósági eljárás megindítása érdekében, valamint média-, üzleti, iskolai és civil szervezetek hálózata, amelyeket erre a célra hoznak létre és működtetnek.

A Feto első, egyértelmű célpontja a Török Köztársaság. Ezért szisztematikus fekete propagandát folytatnak, amelynek célja a nemzetközi közvélemény Törökország ellen fordítása. Szeretném azonban megosztani a következő barátságos tanácsokat: súlyos tévhit lenne azt gondolni, hogy a Feto csak Törökországra jelent veszélyt. Nem kétséges, hogy olyan országokban, ahol a Feto jelen van, az esetlegesen elindított jogi kivizsgálások számos olyan illegális tevékenységet tárnának fel, amelyek megsértik annak az országnak a törvényeit. Ezek között a pénzügyi korrupciótól a vízum- és menekültügyi kérelmek csalásáig sok minden lenne. Eljött hát az idő, hogy ezek az országok megtegyék ezt a lépést.

Ellentétben azzal, amit a szervezet tagjai állítanak, a Feto nem egy törökországi politikai konfliktus egyik fele, hanem egy véres terrorista és bűnözői hálózat. A török nemzetgyűlésben képviselt valamennyi politikai párt, akár kormánypárti, akár ellenzéki, terroristának és bűnözői hálózatnak tekinti a Fetót.

Az üzenetem világos. Határozottsággal és együttes erővel kell fellépnünk minden terrorista szervezet ellen, függetlenül azok formájától, beleértve a Fetót is. Azok, akik terrorcselekményeket követnek el, nem kaphatnak engedményeket. A Fetóval szemben is, figyelembe véve a terrorizmus rejtett arcát, meg kell védenünk a demokráciát és a szabadságjogokat. Ezzel tartozunk polgárainknak, a terrorizmus áldozatai­nak és a jövő generációinak.

A szerző a Török Köztársaság külügyminisztere

A borítóképen: Tüntetők az amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónok, Fethullah Gülen gúnyfiguráját égetik az isztambuli Taksim téren 2016. július 18-án.

Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.