Itt az idő, hogy felvegyük a kesztyűt

Határozottan, minden térben és területen cselekedni. Még akkor is, ha igen erős az ellenszél. S főleg ezért!

Szabó S. András
2021. 03. 02. 13:00
Mrki-Zay Pter
Budapest, 2018. május 1. Márki-Zay Péter hódmezõvásárhelyi polgármester a Momentum Harcra Magyar! Tüntetés a jövõnkért! címmel szervezett tüntetésén a Kodály köröndön 2018. május 1-jén. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mértékadó közgazdászok, olyanok, akik nem a világpolgár szemével nézik a valóságot, hanem a patriotizmus is fellelhető a gondolataikban, úgy vélik, hogy addig nincs egy országban igazi szabadság és hatékony országlás (azaz lényegében független gazdaságpolitika), amíg a stratégiai iparágakból kisajtolható hasznot nemzetközi gigászok szedik, és persze viszik ki menedzsmentdíj vagy profit formájában. Illetve, addig, amíg külföldi közszolgáltató cég-, bank- és médiavezérek gátolják a kormányzati döntések hatékony végrehajtását.

Ez az én véleményem is, szerintem sokkal jobb, ha a döntő jelentőségű ágazatok Magyarországon hazai kézben vannak, s ez biztosítja mondjuk a következőket:

– a megvalósított rezsicsökkentés további fenntartása; folyamatos, a későbbiekben is megvalósuló családi otthonteremtési támogatás; a 13. havi, a balliberális kormány által elvett nyugdíj visszaépítése; az ingyenes tankönyvek és étkezés az iskolákban; a határon a kerítés megépítése a migránsáradat ellen, az ország biztonságának, élhetőségének fenntartása. A hálapénz kivezetése, az egészségügyi dolgozók kolosszális mértékű béremelése és még sokáig sorolhatnám.

De a számomra talán a legfontosabb dolgot külön kiemelem: nem országban, hanem nemzetben való gondolkodás, a határon túli magyarok támogatása. Ez az az álláspont, amit apámtól tanultam – a nemzetben való gondolkodás szükségessége és felemelő volta –, s ez az az erkölcsi hitvallás, amit a gyermekeimnek is igyekszem továbbadni.

Borzasztó számomra hallani és olvasni, hogy a 2022-ben hatalomátvételre készülő ellenzék (az úgynevezett szivárványkoalíció, a Jobbiktól a DK-ig) milyen aljasságokra képes! Percemberkék kritizálják a kormány vakcinabeszerzési politikáját, megkérdőjelezve az orosz és kínai vakcina hatékonyságát, alkalmazhatóságát, vitatva a biztonságát, ellenőrzöttségét. Arra számítva, hogy ha megrendül az emberek hite a nem uniós forrásból behozott vakcinák iránt, akkor elhúzódik a válság, s ez az Orbán-kormány nyakába lesz varrható. Aztán persze próbálják magyarázni a magyarázhatatlant.

Egy újabb – itt már tényleg nincs lejjebb! – megnyilvánulás az egyik ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márky-Zay Péter részéről. Szerinte ha a tanárok nem mennek be tanítani, ha az orvosok nem fognak dolgozni (orvosi esküről nem hallott ez az ember?), akkor leáll az oktatás, az egészségügy, s így térdre lehet kényszeríteni Orbán Viktort. Aztán persze – a felháborodást érzékelve – ő is a próbálta megmagyarázni, finomítani azt, amit nem lehet finomítani, amit nem lehet másképp értelmezni. Szerintem sajnálatos, de őszinte véleménynyilvánítás, s én élek a véleménynyilvánítás jogával, hogy egy közveszélyes őrülttel van dolgunk, akit izolálni kellene!

Kemény és erős ellenszél várható 2022-ig. S itt van az új amerikai elnök, Joe Biden, akinek csapata mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy hatékonyan beavatkozzon a magyarországi választásokba. Hogyan lehet ez? Amerikai demokrata módra lehet, úgy, ahogy az Obama-kormány idején is tapasztalhattuk, csak erősebben, fokozottabban, hatványozottabban. Az ellenzék felkarolásával, mérhetetlen sok pénz pumpálásával az ellenzéki oldal irányába, óriási médiatámogatással s az EU-n belül a magyar kormány lejáratásával. A V-4 formáció lehetőleg minél gyorsabban történő szétverésével. Megkísérelve elszigetelni a magyar kormányt az EU vezető nemzeteitől, illetve azok vezetőitől, s ráerőltetve az amerikai pénzemberek és politikusok nézeteit az EU országokra. Milyen alapon? A demokrácia sajátos értelmezése jogán: ha egyetértesz velem, akkor támogatlak, ha nem, akkor megpróbállak eltaposni. Mindezt olyan átlátszó, kétszínű érveléssel, hogy Magyarországon nincs igazi jogállam. (S nem szakad rájuk az ég!)

Lehet vitorlázni ellenszélben? Lehet, de természetesen sokkal nehezebb, mint kedvező hátszéllel. De ha jó a kormányos, s egyértelműen tudjuk, hogy hol van és milyen a kikötő, ahova el szeretnénk jutni, akkor lehet, akkor ezt is meg lehet tenni sikerrel. S akkor a vitorláson ülő többiek (a legénység, az utasok) is elégedettek lesznek, hiszen biztonságos kikötőbe, viharoktól védett helyre navigálta a kormányos a vitorlást. Persze lesznek olyanok, akik más kikötőbe akartak jutni, más hajóval és más kormányossal. De ha a többség számára ez a kikötő a jó, ez az irány a helyes, akkor nem szabad sajnálni az erőfeszítést, hogy meggyőzzük a vitorláson ülőket az általunk választott irány helyességéről. Azokat is meg kell próbálni meggyőzni – tettel, cselekedettel, korszerű marketingmódszerek alkalmazásával, az online tér erőteljes kihasználásával az információk továbbítására –, akik korábbi nézeteik miatt vagy a baloldali, liberális ellenzék félrevezető, a tényeket meghamisító kommunikáció-dömpingje, a kormány eredményeit lekicsinylő vagy tagadó nézetek özöne miatt nem veszik észre a fától az erdőt.

Azt hiszem, az az ember igen nagyot téved, aki nem látja a fától az erdőt. Van, aki csak a fát látja – mondjuk reggeltől estig az ATV-t nézi –, s ez a fa mindent eltakar előle, a józan gondolkodást is. Pedig azok az emberek, akik „az erdőben élnek”, azoknak összehasonlíthatatlanul nyugodtabb, jobb sorsa van most, mint a korábbi balliberális Gyurcsány-kormányok esetében. És éppen ez a lényeg. De ha valaki csak a negatívumokat (tény persze, hogy azok is vannak) látja, a pozitívumokat meg nem, akkor hol van az objektivitás?

Végezetül egy idézet Edmund Burke tollából: „A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jó emberek tétlenek maradjanak.”

Kell ezt kommentálni? Nem, nem kell. De itt az idő, hogy felvegyük a kesztyűt. És határozottan, minden térben és területen cselekedni. Egy ország, egy nemzet érdekében. Még akkor is, ha igen erős az ellenszél. S főleg ezért!

A szerző egyetemi tanár

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.